Afbeelding
Tennekes

Schaterlachen in Stadsgehoorzaal met ‘Op zien Kampers’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(Recensie door Henk de Koning)

Het was weer schaterlachen in de Stadsgehoorzaal tijdens de voorstelling ‘Op zien Kampers’ een, in zijn soort, unieke revue door,- over,- en met Kampenaren. Na vorig jaar met dit optreden al een spetterende start te hebben gemaakt, kwam het dit keer opnieuw tot een daverend lach- en zangfeest.

Door het succes van volle zalen nu verdeeld over twee volle avonden en een tussentijdse matineevoorstelling. Hulde dan ook aan de executanten, aan wiens inventiviteit dit succes in de eerste plaats te danken is. Waaronder de oprichters en bedenkers van ‘Op zien Kampers’, leraar, zanger, entertainer Jac Ruiten en de ‘self made’ Johnny Kraaykamp van Kampen, Rob van der Weerd.

De zaal kreeg weer een ware stortvloed van de leukste Kamper liedjes, sketches, anekdotes en roddels over zich uitgestort, maar dan in een stroom van het zuiverste Kamper water. Voormalige karakteristieke Kamper types, zoals huisjesmelkster Jenne van Dijk, klein van stuk, donker gekleed en getooid met wijde flaphoed, zich met driftige pasjes door het Kamper straatbeeld bewegend.

Maar ook de vroegere roemruchte Kamper ‘clochard’ Jan de Brand in zijn oorspronkelijk kostuum, namelijk met ontbloot bovenlijf, op de fiets met worsten smijtend, onder het uitslaan van obscene geluiden. Een hoeraatje van herkenning steeg uit de zaal op bij de opkomst van Reijer van ’t Hul in hoedanigheid van de vroegere negotie-venter en lantaarndrager (Rooie) Berend van Dijk. Ook de legendarische Kamper huisarts Flip de Bruin werd op het toneel op hilarische wijze weer tot leven gebracht. Dit middels een anatomische les met…ja, lachen, brullen gieren, Rob van de Weerd als het lesmateriaal waaruit de meest wonderbaarlijke lichaamsdelen opdoken.

Van betoverend tot soms plat

Het niveau van de uitvoering varieerde deze keer tussen enerzijds waarlijk betoverende liedjes, zoals de zeer aangrijpende Kamper variant op het eens door Wim Zonneveld zo prachtig vertolkte levenslied: ‘Het Dorp’, en anderzijds een misstap makend met soms wat al te platvloerse sketches. Zoals het vertoon van een gebruikte condoom in de plantsoenscène en het wat al te nadrukkelijk winden produceren in de nachtscène, zich afspelend in het vroegere Kamper Stadsziekenhuis.

Een vorm van humor, beter op zijn plaats in de categorie: ‘Lach-of-ik-schiet.’ Jammer dat oud Kamper journalist Hans Wiersma wel als componist van het prachtige ‘Oudestraatlied’ werd genoemd, maar niet die van de tekstdichter, oud redacteur van het Kamper Nieuwsblad, H van Heerde (Havanha).

De sketch ‘De Skoolmeesters,’ bood, in een samenspraak tussen Jac Ruiten en Reijer van ’t Hul (beiden uit het onderwijsvak), een verrassend inkijkje hoe wispelturig het Kamper dialect in elkaar steekt.

Een uitblinkertje in het overvolle programma vormde de sketch: ‘Het Zwanenmeer’. Deze, bijna klassieker in ‘Op zien Kampers,’ bracht nu enkele corpulente heren in pompeuze balletpakjes op de planken. Dit tot groot vermaak van het publiek, een ware dijenkletser als de danseurs worden vertolkt door bekende Kampenaren, wier hoekige verrichtingen in een baldadige outfit duidelijk meer affiniteit vertonen met het bier tillen aan een bar dan het fijnbesnaarde liften aan een barre.

De lijst van de medespelers en medespeelsters is te omvangrijk om elkeen expliciet te vermelden, maar voor Rob van de Weerd en Jac Ruiten moet het een rijk gevoel zijn te kunnen beschikken over een cast met elk voor zich de lach aan zijn en haar kont. Proficiat ‘Op zien Kampers’. Volhouden zo, al zal het er, met reeds zoveel Kamper kruit verschoten, niet gemakkelijker op worden!

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 12 uur geleden