Afbeelding
Tennekes

Schaterlachen in Stadsgehoorzaal met ‘Op zien Kampers’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(Recensie door Henk de Koning)

Het was weer schaterlachen in de Stadsgehoorzaal tijdens de voorstelling ‘Op zien Kampers’ een, in zijn soort, unieke revue door,- over,- en met Kampenaren. Na vorig jaar met dit optreden al een spetterende start te hebben gemaakt, kwam het dit keer opnieuw tot een daverend lach- en zangfeest.

Door het succes van volle zalen nu verdeeld over twee volle avonden en een tussentijdse matineevoorstelling. Hulde dan ook aan de executanten, aan wiens inventiviteit dit succes in de eerste plaats te danken is. Waaronder de oprichters en bedenkers van ‘Op zien Kampers’, leraar, zanger, entertainer Jac Ruiten en de ‘self made’ Johnny Kraaykamp van Kampen, Rob van der Weerd.

De zaal kreeg weer een ware stortvloed van de leukste Kamper liedjes, sketches, anekdotes en roddels over zich uitgestort, maar dan in een stroom van het zuiverste Kamper water. Voormalige karakteristieke Kamper types, zoals huisjesmelkster Jenne van Dijk, klein van stuk, donker gekleed en getooid met wijde flaphoed, zich met driftige pasjes door het Kamper straatbeeld bewegend.

Maar ook de vroegere roemruchte Kamper ‘clochard’ Jan de Brand in zijn oorspronkelijk kostuum, namelijk met ontbloot bovenlijf, op de fiets met worsten smijtend, onder het uitslaan van obscene geluiden. Een hoeraatje van herkenning steeg uit de zaal op bij de opkomst van Reijer van ’t Hul in hoedanigheid van de vroegere negotie-venter en lantaarndrager (Rooie) Berend van Dijk. Ook de legendarische Kamper huisarts Flip de Bruin werd op het toneel op hilarische wijze weer tot leven gebracht. Dit middels een anatomische les met…ja, lachen, brullen gieren, Rob van de Weerd als het lesmateriaal waaruit de meest wonderbaarlijke lichaamsdelen opdoken.

Van betoverend tot soms plat

Het niveau van de uitvoering varieerde deze keer tussen enerzijds waarlijk betoverende liedjes, zoals de zeer aangrijpende Kamper variant op het eens door Wim Zonneveld zo prachtig vertolkte levenslied: ‘Het Dorp’, en anderzijds een misstap makend met soms wat al te platvloerse sketches. Zoals het vertoon van een gebruikte condoom in de plantsoenscène en het wat al te nadrukkelijk winden produceren in de nachtscène, zich afspelend in het vroegere Kamper Stadsziekenhuis.

Een vorm van humor, beter op zijn plaats in de categorie: ‘Lach-of-ik-schiet.’ Jammer dat oud Kamper journalist Hans Wiersma wel als componist van het prachtige ‘Oudestraatlied’ werd genoemd, maar niet die van de tekstdichter, oud redacteur van het Kamper Nieuwsblad, H van Heerde (Havanha).

De sketch ‘De Skoolmeesters,’ bood, in een samenspraak tussen Jac Ruiten en Reijer van ’t Hul (beiden uit het onderwijsvak), een verrassend inkijkje hoe wispelturig het Kamper dialect in elkaar steekt.

Een uitblinkertje in het overvolle programma vormde de sketch: ‘Het Zwanenmeer’. Deze, bijna klassieker in ‘Op zien Kampers,’ bracht nu enkele corpulente heren in pompeuze balletpakjes op de planken. Dit tot groot vermaak van het publiek, een ware dijenkletser als de danseurs worden vertolkt door bekende Kampenaren, wier hoekige verrichtingen in een baldadige outfit duidelijk meer affiniteit vertonen met het bier tillen aan een bar dan het fijnbesnaarde liften aan een barre.

De lijst van de medespelers en medespeelsters is te omvangrijk om elkeen expliciet te vermelden, maar voor Rob van de Weerd en Jac Ruiten moet het een rijk gevoel zijn te kunnen beschikken over een cast met elk voor zich de lach aan zijn en haar kont. Proficiat ‘Op zien Kampers’. Volhouden zo, al zal het er, met reeds zoveel Kamper kruit verschoten, niet gemakkelijker op worden!

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 18 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05