Afbeelding
Tennekes

Koningsdag: Koopjesmarkt in IJsselmuiden en muziek in Kampen

· leestijd 3 minuten Algemeen

IJSSELMUIDEN – De Vrijmarkt in IJsselmuiden op Koningsdag behoort tot de grootste van het land. Het aantal IJsselmuidenaren dat het volksfeest inluidt de avond ervoor in de tent aan de Burgemeester van Engelenweg neemt nog jaarlijks toe. En de traditionele aubade trekt een gevarieerd publiek van jong tot oud.

Koningsdag belooft in IJsselmuiden dus weer een gezellige en leuke dag te worden. De IJsselmuider Oranje Vereniging (IJOV) heeft er al een lange periode van voorbereiding op zitten. Des te groter zal straks de voldoening zijn als alles volgens plan mag verlopen.

De feesttent die al opengaat op 26 april om 21.00 uur (tot 1.00 uur) en die op Koningsdag zelf eveneens een leuke locatie is voor een drankje en muziek staat daar voor de vijfde keer. IJOV-bestuurslid Willem de Zeeuw: “Vorig jaar was het echt druk en zat de loop er goed in. Dat vonden we mooi om te zien. Zoiets heeft vaak een aantal jaren nodig om te groeien.” Veel IJsselmuidenaren weten de tent zo onderhand dus te vinden. Op Koningsdag wordt er een terras bij aangebouwd.

Vroege koopjesjagers

De Vrijmarkt op Koningsdag begint officieel om 10.00 uur. Maar het is algemeen bekend dat de eerste koopjesjagers al eerder komen, op het moment dat de markt nog in opbouw is. De aubade die om 9.00 uur begint sluit er zodoende mooi op aan. “Het is fantastisch om te zien dat de aubade zo in trek is. Dat komt denk ik mede doordat het repertoire, dat vroeger met name bestond uit Oudhollandse liedjes, sterk is gemoderniseerd.” De aubade gaat verder gepaard met een leuke verloting voor leerlingen van de basisschool. Zij hebben allemaal een lot gekregen op school en dingen mee voor mooie prijzen. Op de dag zelf krijgen ze een presentje en eerder al hebben ze een strandbal cadeau gekregen. De Zeeuw: “Met die strandbal kunnen de kinderen later dit jaar ook nog weer een andere prijs winnen. We vragen de kinderen om tijdens de vakantie de strandbal op een bijzondere plek te fotograferen of om er voor de camera iets geks mee te doen. De meest originele foto’s worden beloond met een prijs.”

Muziek

Tijdens de Vrijmarkt van 10.00 tot 17.00 uur is er livemuziek. Bovenal is de markt een ideale gelegenheid om veel bekenden uit IJsselmuiden te ontmoeten. Er hangt een familiare sfeer. Hetzelfde geldt voor de sfeer binnen de grote groep vrijwilligers. “Het is altijd reuze gezellig en we mogen blij zijn met een grote groep trouwe krachten. Toch kunnen we altijd nog weer extra hulp gebruiken. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar info@ijov.nl”, zegt De Zeeuw.

Het sluitstuk van Koningsdag IJsselmuiden is de lampionoptocht die begint om 21.00 uur. “We hopen dat zich niet alleen grote wagens aanmelden. Kinderen met versierde karren, fietsen en skelters zijn van harte welkom om mee te doen”, aldus De Zeeuw, die spontaan het thema voor deze editie verzint. ‘Lang leve de Koning’, luidt dat thema. “Iedereen die meedoet aan lampionoptocht ontvangt overigens startgeld.”

Daarnaast zijn er in IJsselmuiden op Koningsdag activiteiten die de IJOV niet zelf organiseert, maar die ze graag onder de aandacht brengt. Zo is er bij Eetcafé Mario’s aan de Dorpsweg weer livemuziek. In de Oosterholthoeve verzorgt het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden Grafhorst het jaarlijkse Oranjeconcert. Dit concert begint om 17.30 uur. Kaarten kosten 7,50 euro in de voorverkoop en 10 euro aan de zaal. Kaarten in de voorverkoop zijn verkrijgbaar bij Schrijver Optiek in IJsselmuiden, Van Lente Groenten en Fruit in Kampen en IJsselmuiden en bij boekhandel De Rank in Kampen. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar binnen.

Voor het complete programma met tijden, locaties en routes zie de website www.ijov.nl.

Kampen

Ook in de binnenstad van Kampen is van alles te beleven tijdens Koningsdag. Een toelichting stond al eerder in De Brug. Hierbij nogmaals het programma. Kijk voor meer informatie op: www.kamperoranjevereniging.nl. 09:30 uur – 13:30 uur: Royal Obstacle Run powered by Biodiesel in het Stadspark; 11:00 uur – 12:00 uur: Meezingfestijn op de Nieuwe Markt; 12:00 uur – 17:00 uur: VDK / Koninklijke spelen op de Oudestraat; 13:00 uur – 19:30 uur: Het at Sea / Muziekplein op de Nieuwe Markt; 12:00 uur – 17:00 uur: AH Lelystraat-Weever / Freestyle BMX op het van Heutszplein; 16:00 uur – 16:30 uur: Feestconcerten bij de woonzorgcentra; 19:00 uur – 20:00 uur: Woning-Straat Parade in de binnenstad van Kampen; 20:00 uur – 22:00 uur: BPD / Taptoe; 20:00 uur – 22:00 uur: DEV Oranjeconcert.