Afbeelding

Toeristenbelasting uitgesteld: overnachters betalen vanaf 2019 belasting in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Toeristen die in Kampen overnachten moeten vanaf 2019 1 euro belasting per overnachtingsnacht betalen. Dit komt voort uit een besluit dat de gemeenteraad al in 2012 nam en dat in 2013 ingevoerd zou worden. De invoering werd echter telkens uitgesteld. Ook de jongste deadline van 1 januari 2017 werd niet gehaald. Ondernemers en gemeente zitten niet op één lijn. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom de invoering opgeschort tot 2019, maar dan moet de belasting er ook echt komen.

Nadat het besluit in 2012 genomen was, duurde het tot 2017 voordat het college van b en w het besluit nam om de maatregel in werking te stellen. Veel ondernemers hadden hier echter bezwaar tegen: te kort dag. Na de informatiebijeenkomst in januari 2017 bleek nogmaals dat ondernemers nog veel vragen, opmerkingen en suggesties hadden. De gemeente zei toe om sowieso te wachten tot na een gesprek dat plaats zou vinden in de de zomer van 2018. Dinsdag heeft het college daarom de invoering opgeschort tot januari 2019.

Veel ondernemers vinden de invoering van belasting onnodig, sommigen willen dat hij wordt aangepast. Het college ziet echter geen reden om het besluit van de raad aan te passen. Wel heeft zij oor voor de vragen en klachten rondom de uitvoer door ondernemers zelf. “Onze insteek is om het aangifte/aanslag proces ook voor de ondernemers zo min mogelijk belastend le laten zijn.” Daarom wil de gemeente tijdens het gesprek in de zomer in overleg om te kijken hoe het proces zo eenvoudig mogelijk kan worden ingericht.