Afbeelding

'Zet je brein in beweging' met muziekcursus in Reyersdam

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Een gezellige en ontspannende muziekactiviteit, waarbij je tegelijkertijd je hersenen traint: vanaf 1 oktober start in wijkcentrum Reyersdam de zogeheten RGM-cursus ‘Zet je brein in beweging’. De organisatie is in handen van Jeannette Kostwinder, RGM-practitioner en muziekdocent bij Quintus. De cursus bestaat uit 8 lessen op maandagmiddag.


'Klap, klap, beng, beng', klinkt de stem van Jeannette tijdens een introductiemiddag eerder deze maand. Terwijl ze met een stok symbolen op een scherm aangeeft, doen de ouderen in de kring enthousiast mee. Op het ritme van muziek van de Beatles klappen ze in hun handen en slaan ze op hun bovenbenen. Jeannette legt uit dat de cursisten tijdens de bijeenkomsten in de Reyersdam 13 symbolen en bewegingen leren: “Je beweegt met je handen en voeten en moet je ogen en oren goed de kost geven. Zo ontstaan er verbindingen in de hersenen, die er niet of niet meer waren. Het zorgt voor een betere samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft. En dat heeft weer een positief effect op veel functies, zoals geheugen, concentratievermogen, lichaamsbalans, coördinatievermogen, motoriek, spraak, lees- en leervermogen. De cursus bevordert bovendien je zelfvertrouwen, stemming en energie. De RGM-methode is voor íeder mens goed voor een fit brein. Maar ook voor mensen die een TIA of beroerte hebben gehad of lijden aan de Ziekte van Parkinson, Mutiple Sclerose, Dementie, Niet-aangeboren hersenletsel, ADHD, Depressie, Burn-out of Ouderdomsvergeetachtigheid!”

Ronnie-Gardiner-Methode
De RGM-methode is in de jaren ’80 ontwikkeld door Ronnie Gardiner. Deze Amerikaanse jazzdrummer werd geboren in 1932 en woont nu in Zweden. Om gediplomeerd RGM-practitioner te worden, volgde Jeannette Kostwinder in 2017 de opleiding van RGM-Nederland. Het enthousiasme van Jeannette - tevens pianodocent bij Quintus - is aanstekelijk: “Er wordt volop gelachen en je merkt ook dat deelnemers fitter worden. Belangrijk is wel dat er elke dag thuis een kwartiertje geoefend wordt. Deelnemers krijgen dus huiswerk mee maar dat kan zelfs vanuit je stoel op je eigen favoriete muziek.”

Reyersdam
Na een opstapcursus in Diever en diverse workshops voor onder meer mantelzorgers, start Jeannette Kostwinder in oktober met een cursus in wijkcentrum Reyersdam aan de Reijersdijk 2 in Kampen. De data zijn maandagmiddag 1, 8, 15 en 29 oktober en 5, 12, 19 en 26 november, tijd: 14.00 tot 15.00 uur. De kosten zijn €50 p.p. Betalen met een meedoenbon is mogelijk. Kijk voor meer informatie of inschrijven op www.quintuskampen.nl of bel met Quintus, tel. 038-3371200.

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 17 uur geleden