Appelbomen uit het verleden
Appelbomen uit het verleden Maarten van Gemert

Brunneper Voedselpark in oprichting

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN - Onder de naam ’De groene Brunneper’ komt er een voedselpark in de Groene Long van Brunnepe. Vier maatschappelijk betrokken en milieubewuste inwoners van Brunnepe hebben na jaren voorbereiding inmiddels veel sponsors en steun uit de buurt verzameld. De wijkverbinder heeft de gemeentelijke molens in gang gezet. Als op het stadhuis in oktober het jawoord valt, zou in november de schop de grond in kunnen. Een mooi tijdstip voor het planten van mooie en vooral gezonde (fruit)bomen.

Groene Long
In 2014 werd op initiatief van het CDA het behoud van de Groene Long in Brunnepe opgenomen in het uitvoeringsprogramma. Met name de Brunneper Bongerd werd bedreigd door bouwplannen van projectontwikkelaars. De Groene Long zou een ”wijkpark” moeten worden dat loopt van de Steenovendijk tot de Greenterweg en de Beltweg oversteekt. Eén concreet bouwplan werd op het laatste moment afgewenteld. Een motie om de lap grond naast het woonwagenparkje erbij te trekken, werd aangenomen maar binnen een week weer afgeblazen. Over de huidige status en plannen kon de gemeente bij het ter perse gaan van deze krant nog geen duidelijkheid geven.

Multifunctioneel voedselpark
Robert de Reu kwam drie jaar geleden aan de Geert van Woustraat wonen. Achter zijn woning ligt de grond waarop hij zijn oog heeft laten vallen voor een voedselpark. Samen met Lotte, Timon, Boebie en wijkvereniging Brunnepe aan ’t Roer is er een plan ontwikkeld. Wijkverbinder Marjolein Geurtsen werd erbij betrokken en bedrijven werden benaderd voor sponsoring. ”Marjolein is voor ons door het gemeentehuis gaan rennen,” vertelt De Reu. Hij schetst drie pijlers waarop het voedselpark moet rusten: educatie, recreatie en toekomst. Dit laatste schuilt in de manier waarop we momenteel met Moeder Aarde omgaan en haar ten gronde richten.

Robert de Reu loopt langs het beoogde Brunneper Voedselpark (foto: Maarten van Gemert)

Grote betrokkenheid
Een collecte in de versteende volkswijk, waarvoor De Reu zo’n duizend deuren langs ging, leverde veel geld en steunbetuigingen op. Daarnaast hebben tal van bedrijven en organisaties hun medewerking toegezegd. BWO komt de grond omgooien, Cantecleer levert stro en mest, Rob Triest (Schokker imker) geeft voorlichting over biodiversiteit, Tonsel Boomkwekerijen levert (fruit)bomen, Natuur & Milieu Overijssel zorgt voor informatie en het Ichthus College komt helpen bij het onderhoud (maaien en snoeien). De gemeente wil op dit moment de grond drie jaar in bruikleen geven maar… dan moet de grond na die tijd weer ”schoon” opgeleverd worden. Een boom plant je echter niet voor een paar jaar. Dat gaat in tegen de grootse plannen voor een Brunneper Voedselpark. Die gedeeltelijke invulling van de Groene Long gaat voor de toekomst. Met groente en fruit van eigen Brunneper bodem.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.