Afbeelding

Uitbreiding 'Bibliotheek op school' bij kinderopvang en basisschool

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Kinderopvang Prokino De Libelle en basisschool Het Scala openen op 2 oktober de uitbreiding van de ‘Bibliotheek op school’. Hiermee kunnen baby's, peuters en kleuters boeken lenen voor thuis.

Sinds april draait een pilot voor het vergroten van het leesplezier bij kinderen. Deze pilot is een samenwerking tussen de Bibliotheek, basisschool Het Scala en kinderopvang Prokino De Libelle. Met deze pilot ontstaat een doorgaande lijn in het lezen vanaf de kinderopvang tot op de basisschool via de landelijke programma's 'BoekStart in de kinderopvang' en de ‘Bibliotheek op school'. Deze programma's hebben als doel om kinderen en hun ouders en pedagogisch medewerkers te stimuleren intensief met boeken en lezen bezig te zijn.

BoekStart is een landelijk programma. Het gaat uit van de gedachte dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong op school ontwikkelen waar ze hun leven voordeel van hebben. Het is bewezen dat kinderen die meedoen met BoekStart en als baby al worden voorgelezen, later beter scoren op taal. Als een kind vijftien maanden oud is, zijn er volgens deskundigen al positieve effecten te meten.

De Bibliotheek ondersteunt Prokino De Libelle met een (voor)leesplek in de kinderopvang en met onder andere een grote collectie knisperboekjes, badboekjes en prentenboeken. Op Het Scala is er sinds 2014 de 'Bibliotheek op school'. Met dit landelijke programma is er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school en thuis. Lenen voor thuis is nieuw op Het Scala. Voorheen konden alle kinderen van Het Scala al wel zelf boeken lenen voor in de klas. Om het voorlezen thuis te stimuleren, mogen de kinderen samen met hun ouders boeken uitzoeken in de schoolbibliotheek op basisschool Het Scala. Voorleesconsulent Patricia Volmer is regelmatig aanwezig om ouders te adviseren over het lenen van boeken en het praten over boeken met hun kind. Ook biedt zij workshops over voorlezen, het lezen van (digitale) boeken en het gebruiken van apps.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.