Afbeelding
Erik Eenkhoorn

Kampen stimuleert pandeigenaren asbestdak tijdig te vervangen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Vanaf 2024 wordt  asbest op daken waarschijnlijk in Nederland verboden. De gemeente Kampen gaat particulieren en (agrarische) ondernemers stimuleren om tijdig hun asbestdak te vervangen. Het verbod geldt voor alle asbesthoudende dakbedekking, bijvoorbeeld in de vorm van dakleien, dakleer en golfplaten. Eigenaren zijn hier zelf voor verantwoordelijk.

De gemeente Kampen wil een versnelling realiseren van de sanering van asbestdaken in haar gemeente.Hiervoor is een plan van aanpak opgesteld met daarin diverse acties om pandeigenaren te infomeren over het asbestverbod en om hen te stimuleren tijdig het asbestdak te (laten) vervangen.

Wethouder Irma van der Sloot: “We zetten in op een gezondere leefomgeving door een versnelling van de sanering van asbestdaken te stimuleren. Door uitgebreide voorlichting te geven hopen we dat eigenaren van panden met asbestdaken zich bewust worden van de noodzaak tot sanering.” 

Inventarisatie

De provincie Overijssel heeft in 2017 een inventarisatie uitgevoerd naar asbestdaken in de gemeente Kampen. Hieruit blijkt dat er met name in het buitengebied nog de nodige bedrijfsgebouwen, voornamelijk agrarisch, te vinden zijn met asbestdaken. Het gaat om een totale oppervlakte van ruim 400.000 m2. Daarnaast worden er nog eens ruim 900 objecten met een oppervlakte beneden de 35m2 van asbest verdacht. De gemeente is zelf ook in het bezit van objecten met mogelijk een asbestdak. Deze daken worden ruim voor 2024 vervangen.

Voorlichting

Op de website kampen.nl/asbestdak heeft de gemeente een aparte pagina ingericht met informatie over asbestdaken en het verwijderen ervan. Ook heeft de gemeente een apart e-mailadres voor vragen: asbestdaken@kampen.nl. De gemeente organiseert op dinsdag 20 november een informatieavond voor bedrijven en agrariërs en op dinsdag 27 november een informatieavond voor particulieren. Alle eigenaren van objecten met een asbestdak of een verdenking van een asbestdak (naar voren gekomen uit de inventarisatie van 2017), ontvangen een brief van de gemeente met een uitnodiging voor een van de informatiebijeenkomsten.

De gemeente bekijkt nog of ze het storten van asbest voor particulieren met een asbestdak van minder dan 35m2 gratis mogelijk maakt vanaf volgend jaar. Een voorstel hiervoor staat  in de perspectiefnota voor 2019.