Afbeelding
Tennekes

Organisatie intocht: ´Sinterklaas heeft bij intocht dit jaar aan één boot niet genoeg´

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Met meer dan tweehonderdvijftig pieten mikt de organisatie van de Sinterklaasintocht dit jaar op één van de grootste Kamper aankomsten ooit. De aanmeldingen lopen nog, maar nu al weet organisator Jacco Swillens dat hij, om alle pakjes en Pieten te vervoeren, aan één boot niet genoeg heeft. Dit jaar vaart voor het eerst een extra boot mee. “En dat is geen kleintje. Dat wordt een grandioos gezicht”, aldus Swillens die haast niet kan wachten tot het zover is.

Als de pepernoten in september in de schappen gelegd worden, vinden veel Nederlanders dat veeeeeel te vroeg. Maar in het huishouden van Swillens begint de Sinterklaasgekte nog vroeger. Midden in de zomer, de meeste mensen liggen nog zwetend op het strand, maar bij Jacco begint het al te kriebelen. Hij doet zijn verhaal dan ook voor een opvallende poster met Sint en Pieten op een dak, die nu al midden in de huiskamer hangt. Swillens heeft er zin in.

En terecht, want de Stichting Sint Kampen heeft dit jaar veel unieke evenementen rond het Sinterklaasfeest bedacht. Allereerst is daar die extra boot. Door het succes van voorgaande jaren, melden zich steeds meer Pieten aan en Jacco wil hen graag faciliteren om de intocht zo imposant mogelijk te maken. Dat is een enorme logistieke operatie. De Pieten moeten geschminkt worden, vervoerd maar de inscheeplocatie, ze moeten eten, er moet strooigoed geregeld worden, op de locatie van de intocht zelf moet alles in goede banen geleid worden en er zijn duizend-en-één andere dingen om aan te denken. “Ik denk dat er op de dag van de intocht wel vier- tot vijfhonderd vrijwilligers aan het werk zijn”, lacht Swillens.

Sinterklaaslied

De organisatie heeft dit jaar, net als het voorgaande jaar, weer een speciaal Sinterklaaslied laten schrijven. De tekst en muziek zijn geschreven door de Kamper radiomaakster Astrid de Jong. Het lied is gezongen door Maria Goosen. In aanloop naar de intocht verschijnt het online, zodat de Kamper kinderen het alvast kunnen oefenen. Tijdens de intocht komt Goosen het lied live zingen om samen met de kinderen Sinterklaas en de pieten muzikaal te verwelkomen.

De intocht mag logistiek dan de grootste operatie zijn, daarna is het voor Kampen nog niet gedaan. Dit jaar wordt in het keizerskwartier een speciaal Pietendorp ingericht, in samenwerking met de organisatie van het Sinterklaashuis. In het dorp kunnen de Kamper kinderen twee dagen helemaal opgaan in de Sinterklaassfeer. het is de thuisbasis van de pieten, als zij hun operatie opzetten om alle kinderen van cadeaus te voorzien. De kinderen zijn uitgenodigd om eens te kijken hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Het dorp is compleet ingericht met bijvoorbeeld een postkamer, een cadeaukamer en een manege waar Amerigo geaaid kan worden. Een bijzondere ervaring voor de Kamper jeugd die onthaald wordt door tientallen pieten.

Sinterklaashuis

Het Pietendorp is georganiseerd in nauwe samenwerking met Klasina van Egmond van het Sinterklaashuis en ook het Sinterklaashuis zelf is dit jaar weer aanwezig en gevestigd in de Stadskazerne. In het Sinterklaashuis kunnen kinderen een kijkje nemen in de kamer waar Sinterklaas verblijft zolang hij in Nederland is. De Sint is zelf af en toe ook aanwezig en kinderen kunnen (stiekem) in zijn stoel gaan zitten. Verder kunnen kinderen hier deelnemen aan talloze activiteiten. De toegang is gratis.

Samenwerking

Dat twee zulke succesvolle evenementen de samenwerking zochten bleek dan ook een goede zet. De organisatie van Sint in Kampen en het Sinterklaashuis zetten elkaar aan het denken. Belangrijk voor beide partijen is dat iedereen aan de activiteiten mee kan doen. En dat leidt ieder jaar tot nieuwe ideeën. De kosten van alle activiteiten zijn zeer laag, er is tijdens de intocht een doventolk, er is een vak voor gehandicapten en dit jaar lopen er zelfs pieten mee met pepernoten voor kinderen met een glutenallergie. “Tijdens het Sintfestival op 24 november kun je voor minder dan een tientje met het hele gezin mee op een boot met Sinterklaas. Dat is toch geweldig. Overigens wil ik nadrukkelijk nog even al onze sponsoren bedanken. Zij maken het mede mogelijk dat dit feest zo groots en tegen zulke lage kosten georganiseerd kunnen worden.”

Swillens die de intocht nu voor het vijfde jaar organiseert nam zich toen hij begon voor om het evenement stapsgewijs steeds verder uit te breiden. Hij zocht waar het maar kon de samenwerking en dat leidde tot een intocht die zich tot een van de grootsten van de regio mag rekenen. “We horen vaak dat mensen uit het hele land speciaal naar Kampen komen voor de intocht. Dat doet je goed.” Tegelijkertijd loopt het Sinterklaashuis van Van Egmond ook steeds beter. In de eerste jaren kwam er een hondertal bezoekers. Vorig jaar waren dat er een paar duizend.

De intocht vindt dit jaar plaats op 17 november. Om 09.30 start het voorprogramma, om 10.00 uur komt de goedheiligman aan. Op vrijdag 23 november vindt het Pietendorp plaats in het Keizerskwartier van 09.00 tot 14.00 uur is het geopend voor de basisscholen en van 15.30 tot 17.30 en van 18.30 tot 20.30 uur voor publiek. Op zaterdag 24 november is het Pietendorp geopend van 10.00 tot 16.30 uur en vindt op het Van Heutszplein om dezelfde tijd het Sinterklaasfestival.