Afbeelding

Jaaroverzicht Stichting Stadsherstel Kampen

· leestijd 4 minuten Algemeen

KAMPEN - Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) blikt jaarlijks tegen het einde van het jaar terug op haar activiteiten. Een overzicht.

Op verzoek van een donateur heeft SSK haar in invloed aangewend om te komen tot de herbouw van het afgebrande pand aan de Vloeddijk. Helaas heeft dat nog niet geleid tot bespoediging.Bij de gemeente Kampen is opnieuw aangedrongen om voortgang te maken met de restauratie van de gevelstenen in de panden Boven Nieuwstraat 100-108. Op verzoek van de gemeente heeft SSK deze in 2015 aangedragen voor een subsidie en in 2016 al het voorwerk gedaan, tot de gemeente het overnam. Sindsdien is er geen voortgang en heeft SSK opnieuw haar diensten aangeboden.

Momenteel wordt getracht de subsidie rond te krijgen voor het restaureren en herplaatsen van de wederopbouwkunst uit de voormalige landbouwschool. Het betreft een bijzonder glas-in-lood gedenkraam, dat herplaatst zou kunnen worden in de nieuwbouw van Philadelphia aan de 1e Ebbingestraat. De plannen daarvoor zijn gereed.

Op het pand van de Koningin Emmaschool aan de Ooievaarstraat zit een wederopbouwplastiek van de kunstenaar Cor Vrendenburg. SSK heeft actie genomen om te voorkomen dat deze kunst zal verdwijnen. Er zijn contacten gelegd met IRIS en zodra men start met de sloop van het oude pand zal het plastiek worden gerestaureerd. Op de nieuwe gevel wordt het te zijner tijd herplaatst.

Nieuwbouw 1e Ebbingestraat

De nieuwbouw aan de 1e Ebbingestraat schiet als een paddenstoel de grond uit. Op dit moment wordt er al gewerkt aan de 1e verdieping. SSK is nog in overleg over wat er moet gebeuren met de ezelsrugmuurtjes. Door de sloop zijn deze beschadigd, ondanks meerdere keren waarschuwen door SSK. Momenteel wordt gekeken hoe een en ander verder kan worden opgepakt. Óf de muurtjes worden gerestaureerd of er komt, een in het gebied passende, andere oplossing. SSK is in afwachting van het voorstel van Philadelphia.

Donateursactie

Het bestuur van SSK vindt het erg prettig als er meer donateurs komen die SSK steunen bij haar werk. "Vindt u ook dat Kampen mooi moet blijven, vertel het dan verder en zorg samen met het bestuur voor nieuwe donateurs. U weet het, om het bedrag hoeft men het niet te laten. Al vanaf een bijdrage van 10 euro per jaar is iemand donateur. Bovendien krijgt iedere nieuwe donateur een exemplaar van het boek 'Trots op Kampen" gratis'. Foldermateriaal kaan aangevraagd worden bij de secretaris (info@stadsherstelkampen.nl of tel. 038-3312377). Het afgelopen jaar hebben we tot onze blijdschap inmiddels een tiental nieuwe donateurs mogen begroeten. We hopen dat het aantal zich in 2019 verder zal uitbreiden", aldus SSK.

Boven Havenstraat en omgeving

Helaas moet SSK constateren dat ook het afgelopen jaar door de gemeente opnieuw geen actie is genomen om te zorgen dat de Boven Havenstraat weer een 'smoel' krijgt en verwordt tot een prachtige entree. SSK is van mening dat dit een zeer trieste zaak is, omdat de huidige stand van zaken veroorzaakt is door de eigenaren. Daar komt bij dat van particuliere huiseigenaren wordt verwacht dat zij hun woningen onderhouden terwijl de gemeente haar eigendommen niet onderhoudt. SSK is van mening dat de gemeente hierin juist een voorbeeldfunctie zou moeten vervullen. SSK blijft dan ook bij haar standpunt dat de panden aan de Bovenhavenstraat 8-14 moeten worden gerestaureerd en herbestemd.

Eind 2017 heeft SSK de monumentenstatus aangevraagd voor dit voor Kampen historisch belangrijke gebied. Deze aanvraag is ondersteund door het Cuypersgenootschap en de Historische Vereniging Jan van Arkel. Naar aanleiding van deze aanvraag kreeg SSK in maart 2018 een brief van de gemeente met de mededeling dat er op verzoek van het college een integraal voorstel voor het gebied zou worden opgesteld, dat voor 5 november gereed zou moeten zijn. Op dat moment zou een beslissing worden genomen. Tot op heden heeft SSK geen gebiedsvisie gezien.

Wel is in de tussentijd een nieuwe aanvraag gedaan voor een omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van twee appartementen op de plek van villa en wordt de aanvraag voor de sloopvergunning van de villa opnieuw verlengd. Op 27 november was er een informatieavond voor omwonenden waar ook SSK acte de presence gaf. Tot grote teleurstelling van alle aanwezigen en SSK bleek er geen enkele voortgang te zijn. SSK hoefde dus de (aangevulde)zienswijze die op dat moment reeds gereed was niet aan te passen. Inmiddels heeft SSK haar zienswijze tegen de sloop en het nieuwbouwplan, dat volgens SSK geen enkele uitstraling heeft, op 28 november ingediend. Momenteel ligt er ook weer een zienswijze van het Cuypersgenootschap die tevens de zienswijze van SSK ondersteunt.

35 jaar SSK

Het afgelopen jaar vierde SSK haar 35-jarig bestaand. Hiervoor zijn diverse activiteiten ontplooid. Een wandeling speciaal voor de donateurs door Brunnepe werd heel goed ontvangen.

Er zijn drie open avonden geweest waarin aandacht werd besteed aan het werk van BOEi en het Schoolgebouw aan de Buiten Nieuwstraat. SSK heeft daar overigens nog geen herstelactiviteiten van mogen vernemen. Een tweede lezing ging over het wederopbouwerfgoed. Helaas hier ook nog niet de gewenste activiteiten om de elf voorgestelde panden de status te geven van gemeentelijk monument. Inmiddels heeft SSK hierover wel een gesprek gehad met wethouder Holtland en de toezegging dat een en ander begin 2019 voortvarend zal worden opgepakt. Tot slot was op 30 oktober de 'klapper' van de open avonden, de avond over de geschiedenis van het gebied aan de Boven Havenstraat met 99 bezoekers. "We vonden het bijzonder leuk dat er een aantal raadsleden was, evenals wethouder Holtland en de burgemeester", aldus SSK.

Om de informatie over panden, gevelstenen en dergelijke in Kampen te bevorderen voor wandelaars en toeristen heeft SSK op 38 panden in Kampen een NFC-tag aangebracht. Inmiddels ligt er ook al een verzoek van particulieren om ook op hun pand een NFC-tag te plaatsen en ook de gemeente ziet graag dat SSK op een aantal plaatsen in de stad een exemplaar aanbrengen. SSK gaat hiermee verder in 2019, evenals met een aantal open avonden.

Fotobijschrift

Kerststal in de Buitenkerk. Ook erfgoed volgens SSK. (Foto AGZB):

 

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 10 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 12 uur geleden
Dudok Quartet Amsterdam
Kampen in teken van muziekfestival 'Dudok Muziekdagen' Algemeen 9 mei, 15:21