Afbeelding

Groots Bachconcert in Bovenkerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Mooie cantates van Bach, vier topsolisten en een kerstconcert van Vivaldi onder leiding van Marcus Creed. Dat zijn de feestelijke ingrediënten van het programma 'Kerst met Bach', dat de Nederlandse Bachvereniging op 19 december uitvoert in de Bovenkerk.

Kerst en Bach geldt als een gouden combinatie, en niet alleen door het beroemde Weihnachtsoratorium uit 1735. Hij schreef nog meer cantates ter ere van Kerstmis en Maria.

Drie cantates

De Nederlandse Bachvereniging trakteert het publiek op 'levendige kerstcantates die blijde en hoopvolle verwachting uitstralen': twee zijn gewijd aan Maria (Meine Seel erhebt den Herren en Herz und Mund und Tat und Leben). Als derde cantate op het programma staat Christen, ätzet diesen Tag, de allereerste cantate die Bach als Thomascantor in Leipzig voor eerste kerstdag componeerde. “Ter vergroting van de feestvreugde zet Bach in deze drie cantates een weelde aan instrumenten in. Maar liefst vier trompetten, drie hobo’s, pauken, strijkers en basso continuo”, laat de Nederlandse Bachvereniging weten.

Marcus Creed dirigeert

Als dirigent van 'Kerst met Bach' is Marcus Creed aangetrokken. De Engelsman, die goed thuis is in zowel oude als moderne muziek, dirigeerde in 2003 de Matthäus-Passion van Bach bij het Nederlandse gezelschap. “De musici van de Bachvereniging kennen Bach door en door”, aldus Creed. “Ik ben heel blij dat ik weer de kans krijg om met hen te werken en van hen te leren. Elke gelegenheid om Bach te kunnen dirigeren, grijp ik met beide handen aan. Concerten met cantates doe ik relatief niet vaak, maar met de Bachvereniging heb ik de perfecte gelegenheid om nieuwe muzikale juwelen van de grootste componist aller tijden te ontdekken.”

Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten zijn te bestellen bij de Stadsgehoorzaal.