Afbeelding
gerdafotografie

'Breng eens wat vaker spullen naar de kringloop'

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – Het is deze week, van maandag 14 tot en met vrijdag 18 januari, de Week van de Circulaire economie. Tijdens deze week staat slim en circulair ondernemen centraal. 'Maar het is ook een mooi moment om als consument stil te staan bij 'de kringloop' van spullen', zo stelt de 'opruimgoeroe' van Kampen: Elise van Heerde.

'Circulaire economie schrijft voor dat bedrijven op dusdanige wijze produceren dat gebruikte grondstoffen aan het einde van de levenscyclus van een product weer kunnen worden hergebruikt voor het maken van nieuwe producten', zo verduidelijkt Elise, op wiens visitekaartje de benaming 'Professional Organizer' staat.

Rust, ruimte en overzicht
'In 'mooi' Nederlands kun je me een opruimcoach noemen. Ik help mensen bij het weer op orde krijgen van hun huis en hoofd. Want opruimen brengt rust, ruimte en overzicht.' De link met de week van de circulaire economie is wat haar betreft daarmee heel gemakkelijk te leggen. 'Mensen bewaren heel veel spullen op zolder; spullen waar ze nooit meer iets mee doen. Waarom zou je dat nog langer willen bewaren? Als jij deze spullen niet meer gebruikt, is voor jou het nut – zeg maar 'de levenscyclus' – voorbij. Maar iemand anders kan er nog heel veel plezier aan beleven. Denk daarbij aan boeken die je toch nooit meer een tweede keer gaat lezen, een wiegje of kinderbed, of speelgoed van de kinderen. Waarom breng je het niet naar de kringloop of naar de Jan Posthal om het zo weer een nieuw leven bij iemand anders te gunnen?'

'Lekker opruimen'
Zo bezien is deze week van de circulaire economie volgens haar een heel mooi startschot voor mensen om thuis eens 'lekker op te ruimen'. 'En dat is veel meer dan spulletjes van de ene plek naar de andere plek verplaatsen', zegt ze. 'Opruimen is meer dan spullen in een doos stoppen en naar zolder brengen. Opruimen is ook dat je afscheid neemt van spullen; dat je dingen wegdoet, zodat je je huis niet helemaal volstouwt met dozen vol 'zooi' dat aansluitend bij een verhuizing gewoon van het ene naar het andere huis wordt meegesleept. Waarom zou je spullen, waar je al jarenlang niets meer mee doet, of niet meer naar omkijkt, nog langer willen bewaren?' Bewaar wat je 'blij' maakt, zegt ze, in navolging van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe die de laatste tijd zo enorm aan populariteit heeft gewonnen.

Volle zolder
'Je wilt niet weten hoeveel volle zolders en schuren ik in mijn carrière als opruimcoach al niet ben tegengekomen!' zegt ze. Vrijwel iedereen heeft in huis plekken waar 'de rommeltjes' zich verzamelen. 'Maar het is vaak lastig om je ertoe te zetten om deze plekken aan te pakken', zo weet Elise. 'Jammer, want wanneer je deze plekken wel voortvarend opruimt, zul je merken dat de onrust afneemt.' Een rommelig huis zorgt namelijk steevast ook voor een 'rommelig' hoofd. 'Wat dat betreft is het net als met kleine kinderen: rust, reinheid en regelmaat.' Wie rust, orde en overzicht in huis wil, die kan te allen tijde een beroep op de Kamperse opruimcoach doen. 'Heb je weinig tijd, geen energie – bijvoorbeeld door ziekte –, geen hulp, of vind je het lastig om keuzes te maken? Ik help je om orde, rust en overzicht in je huis en hoofd terug te brengen. Ik help je om spullen op te ruimen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Niet door een container voor je deur te zetten en alles er zonder pardon in te smijten, maar in goed overleg met jou. We ruimen samen op en nemen afscheid van zaken die je niet langer hoeft te bewaren.'
Meer weten? Kijk op www.lotusruimtop.nl.