Afbeelding
Tennekes

Bundeling van krachten om lezen en schrijven te bevorderen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
Met name vroeger heeft niet iedereen van huis uit lezen en schrijven meegekregen. Of men is een ”nieuwe Nederlander” die onze taal (nog) niet machtig is. Voor die laatste groep is onder andere Taalpunt actief. Voor de eerste groep (NT1) van ”autochtone Kampenaren” is een nieuwe project gestart. Wethouder Van der Sluis gaf vorige week het startsein voor een bundeling van krachten om ”laaggeletterdheid” tegen te gaan.

Samenwerking

Onder leiding van Hessiëlle Kerkhoff gaan vijf partijen uit verschillende sectoren werken aan een integrale aanpak van laaggeletterdheid in Kampen. Woensdag 13 februari heette Kerkhof in MFC Korteweg medewerkers welkom van gemeente Kampen, Bibliotheek Kampen, Stichting Welzijn, zorginstelling Icare en kinderopvang Prokino. Vanuit het onderwijs doen het Scala, de Bouwmanschool en de Emmaschool mee.

Ze zetten op een rijtje wat iedereen kan bieden. Vervolgens wordt gekeken hoe dat te bundelen om ieders kennis en kunde optimaal in te zetten. Welke samenwerking zijn er al en welke zijn uit te bouwen? Er bestaat bijvoorbeeld al een structurele samenwerking tussen 22 scholen in Kampen.

Projecten
De provincie heeft voor twee projecten subsidie verleend. Straks volgt het project ’Tel mee met Taal’ (taalplezier voor 0-6-jarigen). Nu wordt gestart met ’Taal Werkt!’. Om de prioriteit te onderstrepen, die de gemeente geeft aan laaggeletterdheid en analfabetisme (zoals kort genoemd in het coalitieakkoord), opende wethouder Van der Sluis de samenkomst en het project. Hij gaf toe zelf weliswaar niet laag- maar wel laatgeletterdheid te zijn, hetgeen later allemaal goed gekomen is.

Dieuwke de Goede (educatiemanager bij de Bibliotheek) liet een filmpje zien waarin Henriette Becker vertelt hoe ze met de nodige aarzeling op taalcursus ging. Haar volwassen dochter had gedreigd niet meer te helpen bij formulieren enzo. Na de pauze bogen de aanwezigen zich in groepjes over vijf thema’s. Een eerste kiem van samenwerking werd gelegd.


De bijeenkomst kende een goede opkomst (foto: Maarten van Gemert)

Taalpunt
Henriette Becker is vroeger niet naar school geweest en is nu een gedreven ’taalambassadeur’. In een informatief boekje komen autochtone en allochtone Kampenaren aan het woord. Bij die laatste groep bevinden zich niet alleen vluchtelingen maar bijvoorbeeld ook een Griekse jongedame die door de liefde in IJsselmuiden is beland.

Allen zijn enthousiast over Taalpunt, een initiatief van Bibliotheek Kampen om mensen te helpen met lezen, schrijven en luisteren. Overigens wordt slecht rekenen ook onder laaggeletterdheid geschaard. Voor meer informatie over Taalpunt (elke dinsdagavond en woensdagochtend in de Bibliotheek) of het Taalcafé op de maandagavond kan men altijd binnenlopen bij de Bibliotheek in de Stadskazerne.