Afbeelding

Bachs mooiste orkestwerken in Broederkerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging, Shunske Sato, heeft voor het concert op 29 april in de Broederkerk enkele van de mooiste orkestwerken van Johann Sebastian Bach op het programma gezet. "Alle groepen van het orkest mogen schitteren", zegt hij.

Net als Sato was Bach een meesterviolist en daarnaast ook een virtuoos op orgel en klavecimbel. Zijn mooiste concerten hebben daarom vrijwel altijd een viool- of klaviersolo. Op het programma staan onder meer Bachs geliefde vioolconcert in E groot, het dubbelconcert voor viool en hobo en het vijfde Brandenburgs concert, waarin het klavecimbel voor het eerst op de voorgrond trad als solo-instrument.

Het concert opent met de eerste orkestsuite, waarin alle groepen van het orkest mogen schitteren. Naast Bach klinkt er muziek van Pisendel en Buffardin. Tegenwoordig misschien onbekende namen, maar Pisendel was dé sterviolist in Bachs tijd en Buffardin een wereldberoemd fluitist. Veel van Bachs solowerken waren hen op het lijf geschreven.

Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten zijn te bestellen bij de Stadsgehoorzaal.

Over de Nederlandse Bachvereniging

De Nederlandse Bachvereniging werd in 1921 opgericht om Bachs Matthäus-Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. Door de jaren heen groeide het gezelschap uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern. Per seizoen zijn er tal van concerten door heel Nederland en in het buitenland. Op 2 mei 2014 startte de Nederlandse Bachvereniging met het project All of Bach – het uitvoeren en opnemen van de werken van Bach, die online worden gepubliceerd op www.allofbach.com.