Leonardo da Vinci (1452-1519) - Het laatste avondmaal
Leonardo da Vinci (1452-1519) - Het laatste avondmaal

Gezamenlijke kerkdienst op Goede Vrijdag in Bovenkerk

Algemeen

KAMPEN – De leden van de Bazuinkerk (vrijgemaakt), de Eudokiakerk (vrijgemaakt), de Eben-Haëzerkerk (Christelijk Gereformeerd) en de Nieuwe Kerk (Nederlands Gereformeerd) houden op Goede Vrijdag in de Bovenkerk een gezamenlijke kerkdienst.

In deze dienst gaan drie predikanten voor: Wout van Dijk, Albert Hakvoort en Hans Slotman. Er is een lopende viering van het avondmaal en er is veel muziek met medewerking van verschillende solisten en een cantorij.

De vier kerken zijn sinds een paar jaar verenigd in het Samenwerkingsplatform van Kerken. Hans Messelink, voorzitter van het Samenwerkingsplatform, zegt dat deze gezamenlijke viering de bekroning is van een jarenlang proces. “De Christelijke Gereformeerde Kerk en de Nederlands Gereformeerde Kerk in Kampen kenden al een heel lange traditie van samen avondmaal vieren op Goede Vrijdag. Vanaf 2001 zijn er samensprekingen geweest tussen de beide vrijgemaakte kerken en de Christelijke Gereformeerde Kerk in Kampen. Toen die tot een goed einde zijn gebracht hebben de vrijgemaakten contacten gezocht met de Nieuwe Kerk. Sinds 1965 waren zij gescheiden opgetrokken. Bij oudere kerkleden waren pijn en verdriet over die breuk nog niet verdwenen. Maar na een lang en soms emotioneel geladen proces van contactoefening heeft men elkaar weer in eenheid kunnen vinden. De weg is nu vrij om samen met de Christelijke Gereformeerde Kerk met grote dankbaarheid deze hervonden eenheid in een avondmaaldienst te gaan vieren”, aldus Messelink.

De dienst begint om 19.30 uur.