Afbeelding
Stichting Stadsherstel Kampen

Omgevingsvergunning bouw villa Boven Havenstraat verleend

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De gemeente Kampen heeft een omgevingsvergunning onder voorwaarden verleend voor de bouw van de villa Boven Havenstraat 14 in Kampen. Als voorwaarde is opgenomen dat de nieuwbouw moet zijn afgerond binnen twee jaar na onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning.

Op 15 januari werd al een omgevingsvergunning verleend voor het slopen van de bestaande villa. Om te voorkomen dat er gaten vallen in de stedenbouwkundige structuur van het beschermde stadsgezicht is in deze sloopvergunning het nieuwbouwplan opgenomen. Als voorwaarde is toen opgenomen dat er pas gesloopt mag worden als de omgevingsvergunning voor het nieuwbouwplan in werking is getreden.

Bij de aanvraag omgevingsvergunning voor de nieuwbouw zijn op advies van de welstands-/ monumentencommissie nog enkele aanpassingen gedaan. De aanpassingen betreffen onder andere het verkleinen van de aanbouw aan de achtergevel, het toepassen van kleinere dakramen en het terugplaatsen van de bestaande glas-in-loodramen. De welstands-/monumentencommissie heeft daarna een positief advies afgegeven. Dit betekende dat er geen belemmeringen meer waren om de  omgevingsvergunning voor de bouw van de villa af te geven.

Geschiedenis

Het pand aan de Boven Havenstraat 14 kent een lange geschiedenis. De woning is begin vorige eeuw gebouwd naast de Glasfabriek met een eigen directeurswoning. Toen de woning leeg kwam te staan werd het gekraakt en er wonen nu nog krakers in het pand. Lange tijd was het plan om de woning met geld van de provincie Overijssel in oude luister te herstellen. Het pand is een beeldbepalend element in het gebied 'Entree Boven Haven', één van de drie entrees van de binnenstad naast het gebied Buitenhaven en het gebied Bolwerk-Buitenwacht. Maar de villa is inmiddels in zodanige staat beland dat de gemeenteraad heeft aangegeven dat ook de sloop van het pand bespreekbaar is als er iets moois (historiserende nieuwbouw) voor terugkomt, dat past in een nieuwe ontwikkelingsvisie voor het gebied.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 11 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 13 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen gisteren
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41