Afbeelding

Proefproject nieuwe vormen van landschapsbeheer in IJsseldelta

· leestijd 2 minuten Algemeen

REGIO - Mede op initiatief van de Gebiedscoöperatie IJsseldelta en de St. Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta wordt tot aan de zomer gewerkt aan het project Langjarig landschapsbeheer. Tijdens dit project wordt in beeld gebracht hoe het beheer van het landschap in de IJsseldelta voor de toekomst met nieuwe vormen van financiering en vrijwillige ondersteuning kan worden georganiseerd.

Centrale vraag is: hoe kun je als overheden, inwoners, ondernemers en organisaties samenwerken om de kwaliteiten van het landschap in de IJsseldelta voor de toekomst te behouden en te versterken?De IJsseldelta heeft een bijzonder landschap dat gekoesterd wordt door bewoners, ondernemers en bestuurders. Al jaren wordt daarom geïnvesteerd in de kwaliteiten. De erkenning van de IJsseldelta als Nationaal Landschap heeft daaraan een belangrijke bijdrage geleverd.

Honderd beheerders

In de IJsseldelta zijn reeds ruim honderd ondernemers en bewoners actief, die op eigen terrein een stukje landschap onderhouden. Ook zijn er werkgroepen met vrijwilligers actief in de kleinere dorpen en buurten. Deze landschapsbeheerders konden tot voor kort voor hun werk op eigen terrein een beroep doen op een vergoeding uit de regeling Groen en Blauwe Diensten van de provincie Overijssel. Deze regeling, waarbij de provincie 75 procent van de vergoeding betaalde en de gemeenten 25 procent, is echter niet meer van kracht.

Landschap van iedereen

Om de kwaliteit van het landschap in de IJsseldelta te behouden blijft inzet van provincie, gemeenten, bewoners, ondernemers en organisaties nodig. De provincie heeft aangegeven nog 25 procent van de vergoedingskosten op zich te willen nemen. Ook de gemeenten (Zwartewaterland, Kampen en Zwolle) werken aan het beschikbaar stellen van 25 procent bijdrage. De overige 50 procent moet worden ingevuld met zelfwerkzaamheid en nieuwe vormen van financiering. De achterliggende gedachte hierbij is dat landschapsbeheer een verantwoordelijkheid is allen en niet alleen van een kleine groep betrokkenen. De vraag die in het proefproject beantwoord moet worden is: hoe kunnen bewoners, ondernemers en organisaties worden gemotiveerd om ook een bijdrage te leveren aan beheer en onderhoud van het landschap?

Experimenteren

Tot aan de zomer wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van vrijwillige inzet voor landschapsbeheer. De organisatie hierover: “Wat kunnen we leren van de vrijwilligersgroepen in onder meer Zalk en Wilsum, die al actief zijn? En kunnen op andere plekken ook van deze groepen worden geformeerd? Hoe kunnen wij bewoners activeren om het beheer van hun directe omgeving zelf op te pakken? En: kunnen ondernemers worden verleid om met een landschapsadoptieplan een stukje landschap te adopteren? En het beheer bijvoorbeeld te sponsoren met geld of met machines of de inzet van medewerkers? En hoe kunnen we de bewoners van de IJsseldelta activeren een bijdrage te leveren. Misschien door de organisatie van natuurwerkdagen, een landschapscollecte of crowdfunding via internet?”

Zeven proefprojecten in Overijssel

In zes andere gebieden in Overijssel wordt deze maanden ook een proefproject uitgevoerd, die moeten leiden tot plannen om het beheer van landschapselementen langjarig te borgen. Wie zelf een bijdrage wil leveren aan het landschapsbeheer, of vragen heeft over het project kan terecht op www.splij.nl voor meer informatie en contractgegevens.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 14 uur geleden