Afbeelding
Melania Hadnagy naast de liturgische tafel in De Hoeksteen (foto: Maarten van Gemert)

Predikantstage in IJsselmuiden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
IJSSELMUIDEN – Voordat haar stage volgend weekeinde afloopt, ging Edina Melania Hadnagy afgelopen zondag nog een keer voor in de eredienst. Dan zit haar stage bij Hervormde Gemeente ’De Hoeksteen’ erop en kan ze zich wijden aan de laatste loodjes van haar theologiestudie. De predikante in opleiding benoemde in haar preek een bijzondere ”primeur” van Mozes.

Master Predikantschap

Samen met medicijnen vormt theologie één van de langste universitaire studies. Onderdeel van de masterstudie tot predikant aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam en Groningen vormt een stage van anderhalf jaar. Edina Melania Hadnagy kreeg die gelegenheid bij Hervormde Gemeente ’De Hoeksteen’ in IJsselmuiden.
Hadnagy is afkomstig uit de Hongaarse gemeenschap in Roemenië. Via Italië en Duitsland belandde ze in Nederland. Hier ging ze theologie studeren aan de vrijgemaakte Theologische Universiteit Kampen. Na de Bachelor van drie jaar koos ze voor een Master van drie jaar in Groningen. Zelf bleef ze in Kampen wonen samen met haar moeder die inmiddels naar Nederland was gekomen.
De zondagse eredienst, waarin de theologiestudente voorging, werd na afloop in de kerkenraadskamer geëvalueerd met stagebegeleider ds. Bert van Veluw, auteur van het boek ‘’Waar komt het kwaad vandaan?”.

Zingen voor God
Tijdens haar stageperiode bij ’De Hoeksteen’ heeft Hadnagy onder meer pastorale bezoeken afgelegd, met gemeenteleden gesproken en catechese verzorgd. Sinds enkele weken heeft ze haar preekconsent op zak en mag ze preken in kerken die aangesloten zijn bij de PKN.

Als onderwerp voor haar scriptie heeft de predikante in opleiding gekozen voor zingen en opwekking. Er werden tijdens de dienst meerdere opwekkingsliederen gezongen. In haar preek stond ze stil bij het gezang van Mozes nadat ’ie door de Rode Zee is getrokken. Dit gezang na de ”escapade” is het eerste ooit opgetekende gezang. Die eer is derhalve aan de Bijbel en wel aan het boek Exodus hoofdstuk 15. In het Hebreeuws werd het gezang geprojecteerd op de schermen.
Na afloop van de door Hadnagy professioneel geleide dienst klonken er bij de koffie positieve geluiden. Een enkeling moest wel wennen aan haar accent om haar goed te verstaan. Maar moeite daarvoor werd beloond.
Melania Hadnagy op de preekstoel van De Hoeksteen (foto: Maarten van Gemert)