Afbeelding

Liefde voor muziek katalysator achter 15 jaar Tigerclub

· leestijd 3 minuten Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Begin met Jac Ruiten en Rob van der Weerd over muziek en hun ogen beginnen te fonkelen. Hun liefde voor muziek is al 15 jaar de stuwende kracht achter The Tigerclub. ?En wat mij betreft plakken we er nog vijftien jaar aan vast?, aldus Ruiten. Het vijftienjarige jubileum wordt op 26 september gevierd in ?t Ukien.

The Masks, The Motions, The InCrowd. De bandnamen uit de de sixties vliegen over tafel. Moeiteloos somt Rob een lange lijst vergeten namen uit de volgens het tweetal meest vruchtbare periode van de popmuziek op. Dikwijls voorzien van anekdote, want in die dagen traden de bands ook in Kampen op. Zo glipte Rob als 13-jarig jongetje nog naar binnen bij een show van de Haagse band the InCrowd. ?Ik wist niet wat ik meemaakte. Beregoede muzikanten en enorm veel energie.? Zijn interesse voor muziek was gewekt.

In de sixties trok er een zindering door het poplandschap die ook Rob en Jac niet onberoerd liet. Muziek bracht spanning, had een randje. Het was een manier om je af te zetten tegen de gevestigde orde. In de muziek leek alles mogelijk. Waar de hedendaagse jeugd zich dikwijls tevreden stelt met een door een dj voortgebrachte elektronische beat, had men in die dagen een voorliefde voor artiesten die hun instrument beheersten. Met The Tigerclub proberen de organisatoren het gevoel uit die tijd levend te houden voor de mensen die erbij waren.
Hoewel... Het tweetal erkent met een glimlach dat dat gevoel inmiddels wel doordesemd is met een flinke vleug nostalgie. Het subversieve is er voor de 40-plus doelgroep wel een beetje af. ?We zijn allemaal ouder geworden?, lacht Rob. ?We zijn verzadigder. Zoals in de sixties, hoeft het niet meer. Veel muzikanten uit die tijd zijn, na een leven vol Rock ?n Roll, ook een stuk rustiger geworden. Wat echter resteert is, is de liefde voor de muziek en het muzikantschap uit die tijd, dat is de kern van The Tigerclub.?

Uit deze liefde ontstond vijftien jaar geleden bij Jac Ruiten het idee voor het muzikale evenement. ?Voor onze doelgroep, de 40-plussers, was er in die tijd weinig te doen. Vooral qua live-muziek was er weinig. Ik wilde bands weer een podium geven en bovendien de 40-plussers vermaak bieden. Vermaak dat ze kenden uit hun jeugdjaren. Het bleek een goede zet. Al snel trokken we ruim vierhonderd man naar de middagen in de Buitenwacht. We voorzagen duidelijk in een behoefte. Extra bijzonder was dat vanwege het tijdstip waarop we het organiseerden. In plaats van de zaterdagavond, kozen we de zondagmiddag. Tegenwoordig wordt er op zondagmiddag best veel georganiseerd, maar toen was dat best een gewaagde zet, die goed uitpakte.?
?Goede live-muziek uit de jaren zestig of zeventig, gezelligheid, wat drinken, wat dansen en lekker ouwehoeren'. Dat zijn volgens het tweetal al sinds het begin de ingrediënten van The Tigerclub. Met dit recept wisten zij vijftien jaar lang, maandelijks honderden leeftijdsgenoten te trekken. Een beetje gesjoemeld wordt er de laatste tijd wel. Om de vergrijzing tegen te gaan, wordt sporadisch ook muziek uit ?de mindere jaren tachtig' gedraaid.

?We hebben een momentje gehad?, vertelt Rob, ?Waarop we dachten heeft het nog zin om het te organiseren? Maar sinds we de doelgroep wat opgerekt hebben, is het weer een stuk drukker. We zitten op zo'n 200 bezoekers per keer.?

Jac heeft sowieso het idee dat de interesse in live-bands de laatste tijd weer wat groter wordt. ?Mensen willen weer die beleving zien. Als je een band als U2 ziet optreden en helemaal één ziet worden met het publiek. Die energie, dat is het mooie van live-muziek. Tijdens de Kamper Kadefeesten merkte ik ook dat er vrij veel jongelui op af kwamen. Ik denk dat er weer goede tijden aanbreken voor de live-muziek.?

Jubileum
The Tigerclub op 26 september haar vijftienjarig jubileum. Om dit feestelijke moment extra te benadrukken vindt het muzikale samenzijn eens niet plaats op de zondagmiddag, maar op zaterdagavond. Daarbij zijn er niet één maar twee bands.
Hoofdact deze avond is de Santana Hot Collective. Een band die het sixties gevoel als geen ander weet te vertalen. Voor een Woodstock Festival legden zij zich toe op het repertoire van Santana die op het echte Woodstock zijn doorbraak beleefde. Het optreden van de Hot Collective werd enthousiast ontvangen en de band besloot door te gaan. The Tigerclub is er trots op ze te mogen ontvangen.
Het voorprogramma wordt verzorgd door de band Muppetstuf; een akoestische band die staat voor grote muzikaliteit. Ze spelen een mix Folk, Jazz, blues en world. Kaarten in de voorverkoop kosten 10 euro en aan de deur 14 euro. Kaarten zijn online te koop bij ?t Ukien of bij: Cafe De Lantaarn, Cafe De Unie, De Bastaard, Blue Music, Trendy Woman, De Fantast. Deur open 20.30, aanvang 21.00 uur.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 9 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 21 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57