Afbeelding

Nieuw boek over Schokland verschenen

Cultuur

In het zojuist verschenen boek ?Schokker portretten ? Oude foto's en verhalen van op Schokland geboren mensen?, geschreven door Bruno Klappe uit Eindhoven, zijn de portretten en levensverhalen van een kleine honderd Schokkers bijeen gebracht.
In 1859 werd Schokland, een van de eilanden in de voormalige Zuiderzee, op last van de overheid ontruimd. De regering had beslist dat een ontvolkt Schokland goedkoper was dan een bewoond Schokland, waar voortdurend de zeeweringen hersteld moesten worden en de vissersbevolking al jaren in grote armoede leefde.
De ruim 650 bewoners van de beide buurten Emmeloord en de Middelbuurt kregen op 1 maart 1859 vier maanden de tijd om hun woningen tot de grond toe af te breken en daarna naar elders te vertrekken.
Op 30 juni 1859 kon burgemeester Gillot melden dat de ontruiming van het eiland voltooid was.
De meeste Schokkers, zoals de bewoners van het eiland genoemd werden, verhuisden naar Kampen, Vollenhove, Urk en Volendam, waar ze na een moeilijke start uiteindelijk opgenomen werden in de plaatselijke gemeenschappen.
In dit boek vinden we tientallen naar Kampen verhuisde Schokkers terug, met namen als Bape, Been, Bien, de Boer, Botter, Broodbakker, Diender, Gerssen, Gillot, Goosem, Goosen, Gosem, Gosen, de Graaf, Grootjen, de Jong, Kale, Karel, Klappe, Klein, Kok, Koot, Koridom, Koridon, Korjanus, Schoon, Sul, Toeter, Visser en Zalm.
Daarmee is dit boek een eerbetoon aan al die Schokkers die in 1859 noodgedwongen hun geboortegrond moesten verlaten.
Het boek is verkrijgbaar bij:
http://www.eigenboekuitgeven.com

Afbeelding
De BlueZZ Club voorziet in behoefte en zet jazz en blues optredens voort Algemeen Ingezonden 26 jan, 10:09
Afbeelding
Steeds meer mensen zien belang van levenstestament Partnerbijdrages 25 jan, 15:52
Afbeelding
BOV SeniorenLunch als aftrap voor het 100 jarig jubileum jaar (5 foto's) Algemeen instagram 25 jan, 15:48