Afbeelding
Junny Stefan.

Positiviteit door kleur in expositie Huize Maria

· leestijd 2 minuten Cultuur

 door Henk Jans 

In de expositie estafette ‘Hoogtij 2.0’ in Toonzaal Huize Maria, waarin duo’s kunstenaars uit de regio hun werk een weekend tentoonstellen is het dit komende weekeinde de beurt aan Stefan Cop en Junny Sankon. 

Stefan zegt: “ik zag wat voor werk Junny maakte en vond dat dit goed paste bij de manier waarop ik bezig ben. Veel heldere kleuren, zoals het primair geel naast primair rood. Gewoon deze naast elkaar zetten en niet nadenken over wat kan of niet kan, maar doen. Zijn werk is wel wat meer figuratief dan dat van mij. Ik werk meestal abstract, maar onze verbinding is de kleur”. 

Stefan had in januari van dit jaar in Huize Maria al een duo expositie met Timon Schellingerhout. Hij is daar erg tevreden over. “Maar Timon werkt meer ruimtelijk. Omdat Junny net als ik schilderijen maakt leek mij dat een mooi nieuw gegeven”. Het duo wil door middel van het gebruik van blauw licht laten zien hoe kleur wegvalt en weer terugkomt. Daarvoor wordt de gehele ruimte verduisterd. “Elke bezoeker krijgt een zaklamp”, legt Stefan uit, “als je die gebruikt komen de kleuren terug. Je bent genoodzaakt een stapje dichterbij te doen om de kleur te gaan zoeken zodat je in het schilderij terecht komt. Op die manier ga je anders naar kunst kijken”. 

Junny laat weten dat hij veel thema’s heeft bij het maken. “Ik schilder maskers, zeegezichten en andere onderwerpen uit de natuur, maar maak ook portretten. Ik werk graag met pure kleuren. Meestal niet meer dan een stuk of drie. Rood geel en groen bijvoorbeeld. Daarbij gebruik ik olieverf voor de ondergrond en ga daar met acryl overheen”. Het kleurgebruik van Picasso is inspirerend voor Junny. Maar ook de Amerikaanse kunstenaar Uber bewonderd hij. “Ik kwam met hem in aanraking toen deze Zwolle bezocht. Die man zet kleuren op zo’n fascinerende manier bij elkaar”. Stefan laat weten te houden van het werk van Mondriaan. “Door hem ben ik begonnen met schilderen. Ik heb de voorkeur voor geometrische vormen en gebruik veel vierkanten, driehoeken en cirkels. Dat is eigenlijk de basis”. 

Junny vertelt dat de filosofie achter zijn schilderijen is dat deze werken als een spiegel. “Je kunt als je er naar kijkt lezen wie je bent. Ik hoop dat je daarin positiviteit vindt. Als ik werk heb ik vaak muziek aan van Bob Marley; Stir It Up, of Fight For Your Right, en andere reggae muziek”.
Het tweetal vindt dat het raakvlak is dat deze muzikant zware onderwerpen op een lichte manier kan brengen. Stefan: “ik houd er niet van als mensen met een beklemmend gevoel de expositie verlaten. Dat kan ook bij kunst, maar dat is niet wat wij doen”.

De tentoonstelling die zij ‘True Colors Art Expo’ noemen is te bezoeken op zaterdag 30 en zondag 31 oktober van 11.00 uur tot 17.00 uur in Toonzaal Huize Maria, IJsselkade 25 te Kampen. De toegang is gratis. 

Nick de Vries

Nick de Vries