Dries werkt nog steeds op de Engelenberg.
Dries werkt nog steeds op de Engelenberg. Foto Tennekes

Wa’k nog wol zegg’n: Dries Vos

· leestijd 2 minuten Cultuur

In rubriek Wa’k nog wol zegg’n laat Jac Ruiten wekelijks markante Kampenaren aan het woord die op het gebied van werk, hobby of leven een onuitwisbare indruk maken of gemaakt hebben op de Kamper samenleving. Deze week: Dries Vos.

(door Jac Ruiten)

“Ik zit in de tuin tegenover een collega met wie ik ik al jaren samen werk, waarvan een groot gedeelte op de Engelenbergschool. Een man met passie en een uitstekende kandidaat voor deze eerste editie van Wa’k nog wol zegg’n.
Dries knijpt zijn ogen toe en geniet van elk zonnestraaltje dat zijn getaande huid bereikt. Rustig doet deze vader van 5 kinderen (zelf enig kind) en inmiddels duizenden andere kinderen zijn relaas. Hij is al 54 jaar actief in het onderwijs hoofdzakelijk op de Engelenbergschool. Over 2 jaar is hij 70 jaar lid van K.H.C. waar hij zich opwerkte van eerste elftalspeler tot verwijderaar van onkruid rond de velden. Een clubman pur sang dus.
Eigenlijk kun je zijn leven in 3 hoofdstukken samenvatten: ‘Gezin, school en voetbal’. Dries houdt niet van uiterlijk vertoon. Gewoon je plicht doen en doorgaan is zijn motto! Ondanks zijn bijna 79 jaren voelt hij geen ouderdomsdruk . “Het voelt of ik nog 50 ben”. zegt hij met een glinstering in zijn ogen.
Hard werken is er trouwens door zijn vader met de paplepel ingegoten. “Mijn vader was wagenmaker in de Graafschap, waar ik als kind opgroeide en schuwde het harde werken niet. En net als Dries zette hij zich ook zijn hele leven in voor K.H.C. Hij was voorzitter en vrijwilliger.

Drijfveer

Ik vraag Dries “Wat is nou altijd je drijfveer geweest?” Dan antwoordt hij: “Het overdragen van kennis en het functioneel deelnemen aan het maatschappelijk leven.”

Een typerende anekdote uit zijn onderwijzers loopbaan was een hint van de toenmalige directeur Hennephof. Hij ontving de leerlingen ‘s morgens aan de deur bij binnenkomst. Dries die naast hem stond en in het tijdsbeeld passend lang haar droeg (we hebben het over de jaren ‘60), hoorde hem tegen een aantal leerlingen zeggen: “Je haar is te lang , je moet nodig naar de kapper”. Dries had de dubbele boodschap van zijn nogal autoritaire baas goed door.

Hoewel hij zelf niet gelovig is heeft hij aan de 10 geboden (van huis uit meegekregen) behoorlijk houvast en staat eerlijkheid hoog in zijn vaandel. “Ik hou mezelf lichamelijk en geestelijk fit door veel te wandelen en te fietsen en door dagelijks anderhalf uur de krant door te spitten dat is bijna een must”.

Bucketlist

“Wat staat nog op je bucketlist ”, vraag ik hem. Meteen zegt hij: ”Vissen!” Daar zou hij als het allemaal wat rustiger wordt nog wel zijn vrije tijd aan willen besteden. Hij is trots op zijn kinderen en kleinkinderen. Een dochter is in zijn voetsporen getreden en inmiddels onderwijzeres in Brabant.

Dries kent geen rancune en stelt zich behalve kennisoverdracht ook ten doel om kinderen op het rechte pad te houden. De jeugdzorg vindt hij een belangrijk en groot goed. “Maak kinderen duidelijk dat een goede opleiding en diploma’s belangrijk zijn in het leven dat zorgt voor rust en balans.”

Natuurlijk was er ook tegenslag . Dries kreeg te maken met een herseninfarct die hij gelukkig overwon.”Angst heb ik nooit gekend want dat is een slechte raadgever”, zegt hij. “Ik heb altijd vertrouwen gehouden in de toekomst.” Dat uit zich nog altijd in zijn niet aflatend enthousiasme in werk en hobby! Hij ziet nog lang geen eindpunt. “Niks afscheid, gewoon doorgaan!” Geraniums zul je bij hem niet aantreffen in de vensterbank. Een clubicoon, een onderwijzer met een ongelooflijke lange staat van dienst en in mijn ogen een voorbeeld voor velen. Daardoor een markante Kampenaar!

Het is en was te Kampen, getekend ......Dries Vos.”

Jac Ruiten.

Maak kinderen duidelijk dat een goede opleiding en diploma’s belangrijk zijn

Nick de Vries

Nick de Vries