‘Altijd gezellig in Biermuseum Kampen: Vrijwilligers Henk, Jeroen, Lies, Jan en Elise proosten op de toekomst.
‘Altijd gezellig in Biermuseum Kampen: Vrijwilligers Henk, Jeroen, Lies, Jan en Elise proosten op de toekomst. Foto: Jeffrey Wakanno.

Biermuseum van Kampen groeit en zoekt nog meer gastvrije vrijwilligers

· leestijd 3 minuten Algemeen

(Door Alex de Jong @ Attest Communicatie)
KAMPEN - Wist jij al dat Kampen een heus Biermuseum heeft? Biermuseumkampen.nl. In ’t Huys der Kunsten, aan de Voorstraat nummer 20. Hier, verscholen achter een prachtige gevel, omgeven door metersdikke muren, wordt een stukje vergeten geschiedenis van Kampen verteld. Het museum groeit, gaat binnenkort meer dagen per week open en zoekt naarstig naar nieuwe vrijwilligers.

Houd jij van geschiedenis, vertel je makkelijk, of ontvang jij graag op gastvrije wijze bezoekers van het Biermuseum? Dan is de directeur, Elise van Heck, op zoek naar jou! ‘Ons biermuseum groeit! Binnenkort gaan we nog langer open en dus zoeken we naar enthousiaste vrijwilligers die ons die dagen willen ondersteunen. We zoeken mensen met een voorliefde voor gastvrijheid, historie en verhalen.’ Van bier houden is geen pre. Maar het mag natuurlijk wel. Tenslotte zijn ook de huidige vrijwilligers niet vies van een glaasje.

Gezellige sfeer

Voor Jan van Dijk (46), die tijdelijk even zonder werk zit, was de keuze niet zo moeilijk. ‘Ik wilde niet de hele dag op de bank zitten, wilde wat gaan doen, maar thee schenken in een bejaardentehuis, dat zag ik niet zo zitten.’ Via-via werd hij op een Facebook-bericht van het Biermuseum geattendeerd. Alleen al bij het woord ‘bier’ raakte hij enthousiast. ‘Ja, ik ben een bierliefhebber. Dat gecombineerd met een museum, sprak mij erg aan.’ Jan praat makkelijk en graag, dus voelt hij zich prima thuis in de rol van gastheer. Vol overgave vertelt hij over de geschiedenis van dit pand aan de Voorstraat, van de herontdekte geschiedenis, over de vroegere bewoners én over het bier dat hier vroeger werd gebrouwen, maar vooral nu wordt geschonken. Want natuurlijk kunnen bezoekers van het Biermuseum niet alleen geschiedenis proeven, ook staat er een biertje voor ze klaar en kan er van bijzonder gerstenat genoten worden.

Lies Tan (65) zag zichzelf ook niet de hele dag thuis zitten. ‘De kinderen zijn het huis uit’, vertelt ze. ‘En wat moet je dan? De hele dag met de hond uit wandelen? Die ziet me aankomen. Bovendien ben ik graag onder de mensen.’ Zij is daarom ook in het bejaardentehuis werkzaam, maar combineert dat vrijwilligerswerk met haar werkzaamheden in het Biermuseum. Op dit moment staat ze graag in de winkel van het museum, omdat ze zich nog niet zeker genoeg voelt om rondleidingen te geven en te verhalen over het roemruchte verleden van het pand. ‘Het fijne is dat dat hier allemaal kan en mag.’ Ze roemt de gezellige sfeer onderling, voelt zich hier helemaal thuis. ‘Ik ben erg blij met hoe we het hier samen doen en samen oppakken.’ Aan het einde van het jaar was ze, samen met de andere vrijwilligers en Elise, erg druk met het inpakken van bierpakketten voor Sinterklaas en kerst. Nu staat ze te popelen om straks, wanneer de coronabeperkingen wegvallen en de deuren van de musea weer open mogen, weer bezoekers in de shop te mogen ontvangen.

Wedstrijd bierproeven

Henk Zendelink (68) is al enkele jaren een veel geziene vrijwilliger. Eerder voor ’t Huys der Kunsten, inmiddels ook voor het Biermuseum. ‘Ik neem regelmatig een pakketje bier mee’, vertelt hij. Natuurlijk laat hij iedereen in zijn omgeving Kamper Trots of Kamper Vreugd proeven. Steevast noemt hij het ‘mijn nieuwe biertjes’ en is daarmee een ambassadeur voor het merk dat ook her en der in de Kamper horeca te vinden is. ‘Laatst zag ik iemand na het proeven van een biertje een app openen. ‘Zo, even noteren dat dit het 575ste biertje is dat ik in mijn leven geproefd heb’, zei hij.’ Henk, vol geestdrift: ‘Dat leek mij al heel veel, maar de man zei: ‘nee, hoor, dat is nog niks. De koploper haal ik nooit in; die heeft al meer dan duizend verschillende bieren gedronken…’’ Jan glimlacht. Hij herkent dit wel. Die duizend biertjes heeft hij zelf nog niet aangetikt, maar als liefhebber heeft hij er vast al meer dan 575 geproefd, stelt hij. Het is een aantal waarvan Lies niet eens wil dromen. ‘Mijn man en ik nemen ’s avonds soms ieder een flesje, dat is genoeg.’

‘Laatst hadden we hier een stel uit Poeldijk’, vertelt Jan. Mensen met weer een andere ‘competitie’, zo bleek. ‘Zij spaarden bierglazen. Ze waren uiteindelijk gestopt bij vijftienduizend stuks, maar konden het toch niet laten. Het glas van onze bieren was hun 15.020e glas.’ Lachend: ‘Wat een werk zal dat zijn om al die glazen af te stoffen…’

Vanaf maart hoopt het Biermuseum niet alleen op vrijdag en zaterdag, maar ook op donderdag en zondag open te kunnen. Daarvoor zijn extra vrijwilligers nodig. Elise: ‘Binnenkort gaan we met onze bestaande en onze nieuwe vrijwilligers naar Brouwerij Hettinga, die ons bier brouwen. Dan krijgen we een rondleiding en krijgen we een nog beter beeld van hoe bier wordt gebrouwen. Daarmee gaat ons werk nog meer leven.’ Ook zal in de binnentuin van het museum dit jaar hop worden verbouwd. ‘En natuurlijk krijgen de vrijwilligers ook allemaal een van deze zeer snelgroeiende planten voor in de eigen tuin’, besluit Elise. Meer weten? Je aanmelden als vrijwilliger? Bel: 06 81700305.

Nick de Vries

Nick de Vries

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 17 uur geleden