zicht op het Kamper hoofd en de Kamper steiger in Amsterdam, met links de Schreierstoren.
zicht op het Kamper hoofd en de Kamper steiger in Amsterdam, met links de Schreierstoren. Foto: Carin Koopman voor cultuurZIEN

‘’Kampen over Zee’’ volgt de koopmansfamilie Hudde tot in Nieuw Amsterdam

Cultuur Ingezonden

Zaterdag 18 februari organiseert cultuurZIEN de derde lezing uit de serie ‘’Kampen over Zee’’. Die middag wordt de rijke koopmansfamilie Hudde gevolgd tot in Nieuw Amsterdam. De deelnamekosten per middag zijn  € 25, - .

Begin 16e eeuw duikt de familie Hudde in Kampen op, waar zij al snel tot de rijkste inwoners van de stad behoorden. Waar de Hudde’s vandaan kwamen is (nog) niet te achterhalen, maar hun opkomst in Kampen is spectaculair. Tegen het midden van de 16e eeuw eeuw bezaten zij de gehele zuidelijke zijde van de Broederweg, van Groenestraat tot Broederpoort. Voorbij de poort lag nog een grote boomgaard. In deze zelfde tijd vestigde zich één van de broers Hudde in Amsterdam. Hij woonde in de Warmoestraat, vlak achter het Kamper hoofd en de Kamper steiger. In Amsterdam raakten de Hudde’s betrokken bij het uitreden van een Compagnie van Verre, een voorloper van de VOC. Hoe liep dit voor hen af?

‘’Kampen over Zee’’ is een combinatie van lezingen met stadswandelingen, gebaseerd op recent onderzoek naar de handelsgeschiedenis van de stad Kampen. Tijdens vijf zaterdagmiddagen worden Kamper families in de internationale handel gevolgd. Kijk voor meer informatie op www.cultuurzien.nl of bel (038)331 10 24.