Afbeelding
Foto: Fred Sollie

Lezingen over Kampen over zee

Algemeen

KAMPEN - Zaterdag 4 februari start cultuurZIEN met de serie lezingen ‘Kampen over Zee’. Tijdens vijf zaterdagmiddagen worden Kamper families in de internationale handel gevolgd. De lezingen worden gecombineerd met stadswandelingen.

Op 4 februari staan de begrippen ‘oost en west’ centraal. In de Hanzeperiode wist iedereen wat er bedoeld werd met varen naar oost of west. Er werden zelfs leningen afgesloten op de inkomsten uit het varen naar oost of west. Rond 1600 kregen oost en de west een andere betekenis. In 1602 werd de VOC, Verenigde Oostindische Compagnie, opgericht. Meerdere van oorsprong Kamper families waren hierbij betrokken. Voor het eerst in de wereldgeschiedenis werd kapitaal bijeengebracht door het uitgeven van aandelen. Kampenaren met geld investeerden in de VOC. Enkele decennia later volgde de oprichting van de WIC, de West Indische Compagnie. Andries Hudde, een Amsterdammer met Kamper grootouders, was één van de eerste bewoners van Nieuw Amsterdam aan de Hudson, nu New York.

Deelname aan alle vijf zaterdagmiddagen kost 100 euro. Deelname per middag kost 25 euro. Aanmelden via kunst@cultuurzien.nl of bel (038) 331 10 24