Afbeelding
rijksmonumenten.nl

cultuurZIEN presenteert maand lang wandelingen met ‘Kampen aan de Arbeid’

Cultuur

KAMPEN - Ieder jaar wordt in oktober de Maand van de Geschiedenis georganiseerd. Dit jaat is het thema ‘’Aan de arbeid’’. CultuurZIEN organiseert rond dit thema vijf wandelingen op de zaterdagmiddagen van oktober. Alle wandelingen gaan over de geschiedenis van Kampen in de 19e eeuw. Een eeuw bol van ontwikkelingen en vol contrasten. Op 16 oktober vindt de wandeling plaats met als thema ‘Het Sigarenmakerskwartier’.

Wandeling 3: Het Sigarenmakerskwartier. Maak een wandeling door de wijk waar vanaf 1860 veel sigarenmakers woonden. 

Een groeiende industrie

Steeds meer Kamper ondernemers beproefden hun geluk met het stichten van een sigarenfabriek. Rond 1880 was maar liefst tweederde van de Kamper arbeidersbevolking werkzaam in de sigarenindustrie. Met het aantal fabrieken nam ook de bevolking toe. Voor hen kwamen er speciale straatjes met arbeiderswoningen. Vaak waren het ondernemende, lokale timmermannen die de arbeidershuizen bouwden. Zo is de Valkstraat gebouwd door en vernoemd naar timmerman Jan Valk. Soms liet een sigarenfabrikant woningen bouwen voor het personeel. Het blokje arbeiderswoningen tussen Tulpstraat en Rozenstraat verrees in opdracht van sigarenfabriek De weduwe Van Nelle. In de volksmond kreeg de buurt al gauw de naam ‘het Sigarenmakerskwartier’.

Dit is de derde wandeling uit een reeks van vijf, onder de titel ‘Kampen aan de arbeid’.

Praktische informatie
Datum:16 okt. 2021
Tijdstip:14:00 — 15:30 uur
Startpunt: Bregittenplein,8261 KG Kampen

Voor alle wandelingen geldt dat de coronaregels in acht worden genomen. Als de coronacijfers de stadswandelingen onmogelijk maken, dan wordt overgegaan op digitale wandelingen via de website. Voor ieders veiligheid wordt gewerkt met kleine groepen van ongeveer 10 personen. Vooraf reserveren voor deelname kan via tel. (038)331 10 24 of email kunst@cultuurzien.nl. Meer over de wandelingen is te lezen op www.cultuurzien.nl of www.maandvandegeschiedenis.nl.

Nick de Vries

Nick de Vries