Afbeelding
Aangeleverd.

Een maand lang wandelingen met cultuurZIEN: ‘Kampen aan de Arbeid’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Ieder jaar wordt in oktober de Maand van de Geschiedenis georganiseerd. Dit jaat is het thema ‘’Aan de arbeid’’. CultuurZIEN organiseert rond dit thema vijf wandelingen op de zaterdagmiddagen van oktober. Alle wandelingen gaan over de geschiedenis van Kampen in de 19e eeuw. Een eeuw bol van ontwikkelingen en vol contrasten. Op 9 oktober vindt de wandeling plaats met als thema ‘Industrieel Erfgoed’.

In de 19e eeuw vond de industrialisatie plaats, er kwamen betere verbindingen via de weg, spoorlijnen werden aangelegd en de bevaarbaarheid van de IJssel werd verbeterd. Aan het begin van de 19e eeuw woonde ‘’Dientje, een slavin’’ enkele jaren in Kampen, aan het einde van de eeuw werd gestreden voor Vrouwenkiesrecht. Was aan het begin van de eeuw de textielnijverheid nog een belangrijke werkgever, aan het einde van de eeuw is zij vervangen door (vooral) de tabaksindustrie. Terwijl de tabaksindustrie in de 20e eeuw vrijwel geheel uit Kampen verdween, bestaan de 19e eeuwse merken BK (Berk Kampen) en  KG (Kanis & Gunnink) nog steeds. De dynamische ontwikkelingen in het Kampen van de 19e eeuw zijn te volgen in de reeks stadswandelingen tussen 2 en 30 oktober.

Wandeling 2: Industrieel Erfgoed

Maak een stadswandeling langs voormalige fabrieks- en bedrijfsgebouwen in de Kamper binnenstad. 

Kampen als sigarenstad: Aan het begin van de 19e eeuw industrialiseerde Kampen snel. In 1826 startte Johann Wilke Lehmkuhl uit Bremen de eerste sigarenfabriek in Kampen, die ook één van de eerste sigarenfabrieken van Nederland was. Dat de keuze op Kampen viel, kwam door de aanwezigheid van werkloze arbeiders uit de kwijnende textielnijverheid. Het topjaar voor de Kamper tabaksfabrieken viel rond 1880, daarna ging het langzaam bergafwaarts. Een reden daarvoor was het gebrek aan bouwgrond, terwijl er steeds grotere fabrieken nodig waren.

Dit is de tweede wandeling uit een reeks van vijf onder de titel ‘Kampen aan de arbeid’.

Praktische informatie
Datum: 9 okt. 2021
Tijdstip: 14:00 — 15:30 uur
Startpunt: De Lehmkuhl, Voorstraat 24,8261 HS Kampen

Voor alle wandelingen geldt dat de coronaregels in acht worden genomen. Als de coronacijfers de stadswandelingen onmogelijk maken, dan wordt overgegaan op digitale wandelingen via de website. Voor ieders veiligheid wordt gewerkt met kleine groepen van ongeveer 10 personen. Vooraf reserveren voor deelname kan via tel. (038)331 10 24 of email kunst@cultuurzien.nl. Meer over de wandelingen is te lezen op www.cultuurzien.nl of www.maandvandegeschiedenis.nl.

Nick de Vries

Nick de Vries