“Robbert Dijf, winnaar Dutch Blues Challenge, legt zijn ziel en zaligheid in bluesmuziek”
“Robbert Dijf, winnaar Dutch Blues Challenge, legt zijn ziel en zaligheid in bluesmuziek” Foto: Rene Bradwolff

Winnaar Dutch Blues Challenge geeft concert in De Burgwal huis van muziek en verdieping

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Robert Duijf, de winnaar van de Dutch Blues Challenge, geeft zondag 17 maart een optreden op het Kamper podium van de BlueZZ Club. Het concert staat in het teken van de originele Delta en gospel blues en vindt vanaf 16.00 uur plaats bij De Burgwal, Huis van muziek en verdieping. Tickets zijn online verkrijgbaar via www.debluezzclub.nl.

Blues is er in vele soorten en maten. De Delta blues geldt echter als basis voor alle blues en ook de gospel blues gaat terug naar de beginjaren van dit muziekgenre. De middag geeft muziekliefhebbers een inkijkje in de meest pure en oprechte muziek. De organisatie vertelt: “De stem van Robbert is rauw en vol overgave. Door vanuit zijn hart te zingen en te spelen, maakt hij een diepe verbinding met zijn publiek. Zijn motto: ‘Muziek vanuit het hart als heler en verbinder’.”
Robbert licht toe: “Gospelmuziek wordt gekarakteriseerd door geïmproviseerde, verhalende passages en extravagante expressiviteit. De overdracht van gevoelens, de eigenheid van de zanger, zijn durf om zich bloot te geven dankzij de herkenning en ondersteuning van de toehoorders, dat is wat gospel-blues in zijn puurste vorm inhoudt. Dat is ook wat gospel-blues onderscheidt van andere muziekgenres, het roept een gemeenschapsgevoel op en zorgt voor verbinding.”

Het concert bestaat uit een mix van gospel en Delta Blues met een snufje Brits-Amerikaanse folk

Het concert bestaat uit een mix van gospel en Delta Blues met een snufje Brits-Amerikaanse folk geïnspireerd door Charley Patton, Skip James, Willie Dixon, Blind Willy Johnson, Dave Van Ronk, John Lee Hooker en Michael de Jong.
Eind 2023 werd Robbert met zijn band verkozen tot winnaar van de Dutch Blues Challenge. Tijdens dit evenement gaan blues artiesten de uitdaging aan om binnen 20 minuten te laten zien en horen waarom zij op een gerenommeerd podium thuis horen. Een grote eer dus voor de man die blues tot zijn levenswerk heeft gemaakt en tevens het bewijs dat hij als geen ander het gevoel van de blues over kan brengen. Daarmee raakt hij mensen recht in het hart raakt. In april zal Robbert Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese Blues Challenge in Portugal.

Weetje: Delta Blues

De delta blues is één van de oudste stijlen van Blues Muziek. Het stamt uit de Mississippi Delta in het zuiden van de Verenigde staten. De eerste opnames dateren uit 1920 en deze bestaan meestal uit één persoon die zingt en een instrument bespeelt. Veel van deze vroege opnames zijn gemaakt door de legendarische Alan Lomax die het land in trok om het geluid van het Zuiden vast te leggen. Een van de meest enigmatische artiesten is Robert Johnson die volgens de legende na een korte afwezigheid ineens zo goed speelde dat hij haast z’n ziel er wel voor aan de duivel had moeten verkopen.