In 2013 werd Cantecleer getroffen door een brand.
In 2013 werd Cantecleer getroffen door een brand. Gideon Luth

Grote branden in Kampen belicht

Cultuur

KAMPEN - CultuurZIEN houdt op Pinkstermaandag, 16 mei, een speciale stadswandeling over grote branden uit de Kamper geschiedenis. De wandeling start om 14.00 uur op de Botermarkt in het centrum van de stad en duurt ongeveer 1,5 uur. De deelnamekosten bedragen 6 euro (met biebpas 5 euro).

Ondanks een goed toegeruste brandweer is brand in de binnenstad zelfs nu nog een angstwekkend idee. Denk terug aan de recente 'brand van Ziengs’ aan de Oudestraat.

Het moet voor de middeleeuwse Kampenaren een grote schok zijn geweest, toen  op Pinkstermaandag 18 mei 1472 de kerk van de Minderbroeders in vlammen opging. Het was één van de vele grote branden uit de geschiedenis van de stad. Gelukkig voor Kampen is geen van deze branden uitgelopen op een grote stadsbrand. Tijdens de wandeling passeren verschillende grote branden uit het verleden en van meer recente datum de revue. Ook wordt ingegaan op de brandwerende maatregelen die door de stadsregering werden opgelegd.

Vooraf opgeven voor deelname is niet nodig, tenzij men met een groep komt. Voor meer informatie: kijk op  www.cultuurzien.nl  of bel met (038) 33  10  24.