Van links naar rechts: Nardus Koster (GBK)
Van links naar rechts: Nardus Koster (GBK) Foto: Gwen Mustamu.

Politieke partijen willen meer ruimte voor terrassen van de Kamper horeca

· leestijd 1 minuut Horeca Kampen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Drie Kamper politieke partijen hebben het college opgeroepen om meer ruimte te geven aan de Kamper horeca-ondernemers die vanaf 1 juni de terrassen weer mogen openen. Bovendien stellen twee van hen dat de precariobelasting verlaagd moet worden omdat grotere terrassen door de 1,5 meter regel minder op gaan leveren. GroenLinks, Gemeente Belang Kampen en Kampen Sociaal stuurden hun verzoek eerder deze week afzonderlijk naar het college, maar trekken nu samen op.

Nardus Koster van GBK stelt dat het een flinke uitdaging wordt voor de ondernemers om vanaf 1 juni een volgepropt terras terug te brengen tot een plek van minder dan éénderde van de gasten. "Wij vinden dat we nu al ruimte moeten bieden aan de horeca voor het creëren van terrassen, die aan de anderhalve-meter-norm voldoen. Voor de tijd dat de coronamaatregelen gelden, moet gebruik kunnen worden gemaakt van meer openbare ruimte. Uiteraard tegen gelijkblijvende kosten. Dus tijdelijk drie keer zoveel terras voor hetzelfde geld.”

GroenLinkser Burgman vult aan. “Het college moet wat doen met de precariobelasting in het kader van de 1,5 meter samenleving. Meer ruimte met minder omzet vraagt om een nieuwe kijk daarop met (veel) lagere kosten per vierkante meter.”

De drie partijen vinden dat de horeca daarnaast meer ruimte moet krijgen voor haar terrassen. Kampen Sociaal denkt aan plekken voor lege winkelpanden en ziet wat in de Nieuwe Markt als horecaplein. Lammert Bastiaan (Kampen Sociaal): “Het plein waar nu nog geparkeerd wordt, kan onder voorwaarden ingericht worden. We hopen zo dat de Kamper inwoners en toeristen kunnen genieten van een drankje en dat horecaondernemers weer wat kunnen verdienen.” Ook GBK denkt dat in de stad gekeken kan worden naar parkeerplekken die opgeofferd kunnen worden voor terrassen. GroenLinks ondersteunt het plan voor de Nieuwe Markt en ziet ook op het Van Heutszplein mogelijkheden.

Koster (GBK) roept het college op snel actie te ondernemen: “Zodat ondernemers op 1 juni goed voorbereid aan de slag kunnen op hun, tijdelijk uitgebreide, terras. Laat de binnenstad bruisen en geef de horeca de ruimte om te ondernemen.”