Op de foto: Sam en de hond Boyd voor de ingang van Koffie bij Sam
Op de foto: Sam en de hond Boyd voor de ingang van Koffie bij Sam Leo Polhuys.

‘Als ondernemer wil je geen onderscheid maken tussen wie er wel en wie er niet naar binnen mag’

· leestijd 2 minuten Horeca Kampen

KAMPEN - Wat gaan horeca ondernemers doen als de coronapas eenmaal is ingevoerd en je alleen nog op vertoon van een QR-code naar binnen mag? Gaan ze controleren, of knijpen ze een oogje dicht? De Brug ging de straat op en vroeg het enkele ondernemers.

Sam Miftari van Koffie bij Sam aan de Oudestraat denkt niet dat ze gaat controleren. De gezellige koffiezaak bestaat nog maar enkele maanden maar de loop zit er al goed in. “Sommige gasten hebben het er wel over, maar ik weet niet of er veel mensen zijn die niet meer bij ons over de drempel stappen als ze een qr code moeten laten zien. Dat betwijfel ik eigenlijk, ik denk dat de mensen gewoon blijven komen’’, filosofeert Sam, terwijl ze bezig is om op ambachtelijke wijze een paar lekkernijen klaar te maken. 

“Ik vind de maatregel wel discriminerend tegenover mensen die zich niet willen of kunnen laten inenten. Het is een lastig probleem. Als horeca-ondernemer wil je natuurlijk geen onderscheid maken tussen wie je wel en wie je niet in je zaak toelaat. Ik ben eerlijk gezegd niet van plan om bij de deur al politie agentje te gaan spelen. Dat er beperkingen worden gesteld aan de nachthoreca waar veel jongeren op elkaar klitten- dat snap ik nog wel. Maar daarvan is bij ons geen sprake. En dan valt het bij ons nog mee omdat we een zaak met een vrij kleine oppervlakte hebben, maar wat doen grote horeca ondernemingen? Toen wij opengingen, waren de coronamaatregelen voor de horeca nog wat minder streng. Wij controleerden toen niet en ik zie niet in waarom we dat nu opeens wel gaan doen. Afgezien nog van het feit dat de maatregel misschien ook maar tijdelijk is.’’ 

Handhaving

Remmert Krantz van De Bastaard heeft een uitgesproken mening over de coronapas. De ondernemer, ook bekend als voorman van de Kamper horeca, is duidelijk niet blij met de aangekondigde maatregel. “De overheid legt ons hiermee weer een administratieve en beperkende handeling op. En wie gaat alles controleren? De overheid heeft aangekondigd dat gemeentes extra geld krijgen voor de handhaving. Maar naar mijn idee kunnen ze dat geld beter besteden aan de inzet van personeel bij de horeca. Je zult zien dat we straks boetes opgelegd krijgen als we ons niet aan de maatregel houden”. Volgens Remmert leeft de kwestie onder de gasten ook. “Uiteindelijk zal de maatregel wel doorgaan. Maar goed, we houden ons al anderhalf jaar aan de regels…Dan kan dit er ook nog wel bij.”

Stefan Menting van De Stadsherberg tenslotte stelt ook vast dat het om een vervelende maatregel gaat, ook al zijn terrassen vrijgesteld van de nieuwe regels. “Handhaven wordt lastig en we weten niet of het allemaal lukt. Er zal ook veel afhangen van de vraag in hoeverre de gemeente gaat controleren”.

Ik werk nog liever met de anderhalvemeter-maatregelen dan hiermee

Paul Spannenburg van De Leuke Hanzestad is ook niet blij met de nieuwe maatregelen. Vooral niet omdat Kampen volgens hem een regio is, waar toch nogal wat mensen niet gevaccineerd willen worden. “Eerst kwamen de annuleringen door de beperkingen. Nu door de opheffing. Ik werk nog liever met de anderhalvemeter-maatregelen dan hiermee.” Hij stelt dat hij de CoronaCheck wel wil doen bij grote bruiloften en evenementen, waar een dansvloer vol loopt en waarbij veel alcohol gedronken wordt. Maar voor kleinere vergaderingen en groepen ziet hij dat niet zitten.

Jimmy Croymans van ’t Ponton laat weten dat hij de verzwaring van de coronaregels voor de horeca niet uit te leggen vindt. “De vaccinatieplicht wordt indirect bij de ondernemer neergelegd, die het vervolgens maar moet uitzoeken. Het is niet de verantwoordelijkheid van de ondernemer om te checken wie wel of niet gevaccineerd of getest is, dat is de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Voor ’t Ponton is de maat in ieder geval vol, tot hier en niet verder.”

(door Leo Polhuijs en Nick de Vries)

Nick de Vries