Peter uit Alphen aan den Rijn voelt zich op zijn gemak in Kampen
Peter uit Alphen aan den Rijn voelt zich op zijn gemak in Kampen Leo Polhuys.

Hoe beleven toeristen onze hanzestad?

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

KAMPEN - Je herkent ze meestal meteen: toeristen die een dagje Kampen doen, of vakantiegangers die in een hotel in de buurt verblijven en van daaruit de omgeving verkennen. Slenterend door de oude straatjes in de binnenstad genieten ze van de sfeer en de gemoedelijkheid. Of zijn er misschien ook minpuntjes? De Brug ging de straat op en vroeg toeristen wat zij van onze stad vinden en wat zij vinden dat verbeterd moet worden.

De heer Van Groningen komt uit de gelijknamige provincie in het Noorden van ons land. Hij staat buiten te wachten op zijn vrouw, die een winkel aan de Oudestraat is ingedoken. “Ik ben al vaker in Kampen geweest. We lopen het Zuiderzeepad en zijn op doortocht. In Kampen heerst een ontspannen sfeer”. Van Groningen herhaalt de vraag. “Wat er beter kan? Ik zou het zo gauw niet weten. Parkeren is misschien voor de inwoners een probleem als ze snel iets willen halen in de binnenstad. Maar voor ons niet. Wij staan in de buurt op de camping en hebben de auto in IJsselmuiden geparkeerd. Vandaar loop je de brug over en ben je in tien minuten in het centrum. Geen probleem. We hebben de tijd”.

Ook Peter uit Alphen aan den Rijn staat op straat te wachten terwijl zijn vrouw een winkel is binnengelopen. ‘’We zitten in Biddinghuizen in een hotel en het leek ons leuk om een dagje naar Kampen te gaan. Daar waren we nog nooit geweest. Vroeger gingen we met de kinderen naar het pretpark, maar nu die al lang de deur uit zijn, bezoeken we liever een stad. We mogen niet overal de hond mee naar binnen nemen, maar dat vinden we niet zo erg. Er zijn geen speciale dingen waarvoor we komen. Als je uit het Westen komt, zoals wij, vind je een andere plaats al gauw gemoedelijk. Dat vinden we ook van Kampen. Het is lekker kleinschalig. De parkeertarieven zijn geen probleem, vergeleken met het Westen valt het hier allemaal nogal mee. Ik zie wel dat er een aantal panden leegstaat. Helaas zie je dat overal’’. Wijzend op een winkelpand met Engelstalig opschrift: ‘’Kijk, voor dit soort zaken en voor de ketens komen wij natuurlijk niet naar Kampen. Maar de speciaalzaken zijn wel leuk’’.

Rondneuzen

Rudi is een Duitser die Kampen regelmatig bezoekt. Hij woont een eindje over de grens bij Nijmegen en komt net uit Elburg gefietst. Je merkt dat hij vaak in Nederland komt; Rudi spreekt opmerkelijk goed Nederlands. ‘’Ik kom hier vaak, even lekker rondneuzen’’, zegt hij, terwijl hij met de tweewieler aan de hand door de Geerstraat loopt. ‘’Wat mij betreft hoeft er in Kampen niet veel te veranderen. Met de fiets kun je overal makkelijk komen, ook in het centrum. En als je zo van fietsen houdt als ik, is dat natuurlijk een voordeel. Een terrasje pakken, genieten van het uitzicht op de IJssel- dat is voor mij genoeg. Voor de winkels kom ik niet’’. 

Minder positief zijn de ervaringen van de familie Bloemers uit Beek bij Maastricht. De Zuid – Limburgers maken een fietstocht in de omgeving en zijn voor het eerst in Kampen. ‘’We werden bijna meteen na aankomst aangesproken door iemand van Handhaving, die zei dat ik moest afstappen. Er liepen zes handhavers rond. Dat heb ik nog nooit meegemaakt’’, zegt de heer Bloemers. ‘’Ik had niet in de gaten dat ik op de Oudestraat niet mocht fietsen. Deze lange, rechte straat nodigt uit om te fietsen. Gelukkig kwam ik er met een waarschuwing vanaf, maar het komt niet erg vriendelijk over als je een stad bezoekt. Dat neemt niet weg dat Kampen een leuke stad is met veel kerken en mooie oude panden die in een bijzondere stijl zijn gebouwd’’. 

(door Leo Polhuijs)

Nick de Vries

Nick de Vries