Marc van der Kolk en Jessica Borst van de Natuurvereniging IJsseldelta
Marc van der Kolk en Jessica Borst van de Natuurvereniging IJsseldelta

Fotowedstrijd ‘Lente in de IJsseldelta’

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

KAMPEN – Genieten. Leren. Beschermen. Dat zijn de speerpunten van Natuurvereniging IJsseldelta. “Als je geniet van de natuur, gebruik je je zintuigen. Hoe meer je ziet, hoe meer je beseft wat er beschermd moet worden”, vertelt voorzitter Jessica Borst. Goed kijken doe je bij fotograferen. Daarom organiseert de natuurvereniging een fotowedstrijd: ‘Lente in de IJsseldelta’ die zaterdag 20 maart online van start gaat!

Natuurvereniging IJsseldelta bestaat al meer dan 50 jaar maar is in deze tijd van klimaatveranderingen relevanter dan ooit. Voorzitter Borst: “De IJsseldelta is een uniek natuurgebied dat omzoomd wordt door de IJssel in het westen, het Zwarte Water in het oosten, het Zwarte Meer en de Ramsgeul in het noorden en de stad Zwolle in het zuiden. Het is uniek en dynamisch door de vele verschillende landschapstypes. Van oude bossen, rietvelden, rivieren en oevers tot eilandjes met de zeearend in de delta, kolken, rietkragen en uiterwaarden. Het heeft bovendien een grote diversiteit aan vogels, insecten en zoogdieren; maar die staat onder druk. We moeten ons met man en macht inzetten voor het behouden en het vergroten van de biodiversiteit, zowel in de stad als het buitengebied. Dat is voor iedereen belangrijk! De natuur en de mens zijn beide gebaat bij soortenrijkdom. Het vergroot de natuurwaarde. Biodiversiteit draagt bij aan een gezonde en weerbare leefomgeving voor mens, plant en dier.”

Fotowedstrijd

Om te ontdekken wát er nu eigenlijk leeft in je eigen leefomgeving, nodigt Natuurvereniging IJsseldelta jong en oud uit om mee te doen aan de fotowedstrijd ‘Lente in de IJsseldelta’. “We organiseren de fotowedstrijd in samenwerking met kunstencentrum Quintus. De wedstrijd heeft drie categorieën: De Stad, Het Ommeland en Het Water. ‘De stad?’, hoor ik je denken. Ook ín de stad wonen dieren, planten en bomen samen. Als je tijd neemt om goed te kijken, zie je wat er eigenlijk ónder je neus leeft. Denk bijvoorbeeld aan de vleermuis. Belangrijk bij alle categorieën: zoek niet persé naar iets uitzonderlijks of exotisch. Juist het gewone is vaak bijzonder.” In elke categorie wordt door de jury een prijswinnaar gekozen. Fotografe en docent Ursula van de Bunte beoordeelt het artistieke aspect. Fotograaf Richard Tennekes kijkt naar het verhaal in de foto. Derde jurylid is Marc van der Kolk, natuurfotograaf en bestuurslid van de natuurvereniging. Meedoen? Post jouw foto tussen 20 maart en 16 mei op Facebook en/of Instagram onder de hashtag #lenteindeijsseldelta en tag hierin @NatuurverenigingIJsseldelta én @QuintusKampen. Wie geen facebook- of instagramaccount heeft, kan zijn of haar foto mailen naar info@natuurverenigingijsseldelta.nl, onder vermelding van je naam. Quintus en de Natuurvereniging posten de foto dan op hun socials. De foto met de meeste likes op social media ontvangt bovendien een publieksprijs. “Verder is er een speciale kinderprijs. Want de fotowedstrijd is echt voor àlle leeftijden. Zo hopen we dat jong en oud nog meer gaat genieten van onze mooie natuur!”