IJsseldijk met zicht op de Bovenhavenstraat
IJsseldijk met zicht op de Bovenhavenstraat Piet Bergstra

BOVENHAVENSTRAAT: OMWONENDEN SPREKEN ZICH UIT

Ingezonden Ingezonden

Het gebied tussen de Boven Havenstraat en de haven staat aan de vooravond van een gedaanteverandering. Voor de herontwikkeling van dit gebied naar een aangename woonomgeving wordt het komende half jaar een gebiedsplan opgesteld. Het krakersbolwerk is inmiddels niet meer. Er wordt een gebiedsplan gemaakt voor dit gebied.

Nu heeft iedereen in Kampen wel een mening over de invulling van dit gebied. Maar het allerbelangrijkste zijn de meningen van de omwonenden. Daarom trok GBK half februari de buurt in met flyers. Huis aan huis: Boven Havenstraat, Graafschap, IJsseldijk, Molenstraat, Molendwarsstraat, De la Sablonièrekade, IJsselzicht en Lyceumstraat. Wij vroegen hen om kaders te stellen: wat wel en wat absoluut niet?

Aansluiting bij villa Mary

De buurtbewoners gaven aan dat ze aan de straatzijde Boven Havenstraat het liefst woningen zien komen die aansluiten bij die van de overzijde: dus twee verdiepingen, zadeldak, pannengedekt. Maar die ook recht doet aan de bouwstijl uit het Hanzeverleden. Zij zien het liefst dat het tankstation wordt verplaatst en dat er aansluiting wordt gezocht bij Villa Mary, HBS-gebouw en Burghout. Verder is voor hen belangrijk dat het doorzicht Bovenhaven - Bovenkerk behouden blijft. Wat de omwonenden absoluut niet willen, is hoogbouw, een centrale parkeervoorziening of gebiedsvreemde ingrepen. Ook voor eventuele detailhandelsactiviteiten wordt geen steun gevonden.

Historische stadsentree

Projectontwikkelaar Mateboer: “Hoe het gebied exact vorm krijgt, weten we nog niet. Wel vinden we het belangrijk het verleden en de wensen van de omgeving een plek te geven in de toekomstplannen. Daarover zijn we in gesprek met omwonenden en andere betrokkenen. Zo geven we dit gebied samen weer nieuwe betekenis als levendig onderdeel van de historische stadsentree”. GBK heeft de bevindingen inmiddels gedeeld met Mateboer.