Yulia Bintsarovska Nederlands kampioen

Ingezonden Ingezonden

In Den Haag werd zaterdag de slotronde verspeeld van het NK dammen voor meisjes pupillen. De 12-jarige Yulia Bintsarovska, lid van damclub SSS in Kampen, had zich voor deze ronde verzekerd van een uitstekende uitgangspositie door alle voorgaande partijen te winnen. Daardoor zou ze aan remise genoeg hebben om de felbegeerde titel binnen te halen.

Van te voren stond echter vast dat deze laatste partij bepaald gen makkie zou gaan worden. Haar tegenstandster was de zeer sterke en ervaren Tanya-Marie Cnossen uit Eindhoven. Tanya-Marie (13 jaar) kan al bogen op menig succes in een veel langere loopbaan als topdamster. Het beloofde dus een partij te worden op het scherp van de snede. En dat werd het ook.

Yulia speelde de opening voortvarend, maar kon niet verhinderen dat ook haar tegenstandster een mooie stand opbouwde. Waar Yulia in de opening geen concreet voordeel kon bewerkstelligen, wist ze in het middenspel met ijzersterk spel en een uitstekend tijdelijk offer het initiatief helemaal naar zich toe te trekken. Het voordeel bleek in het eindspel ruim voldoende om de minimaal nodige remise te krijgen. Professioneel aanvaardde ze dan ook het remise aanbod van Tanya-Marie en zag af van een moeizame verdere winstgang.

Yulia damt inmiddels twee en een half jaar en begint volgende week aan haar opleiding op het gymnasium Pieter Zandt. School gaat voor, verklaarde Yulia, maar er blijft vast wel voldoende tijd over voor haar grote hobby: dammen.