Afbeelding
Foto: Nick de Vries

Zuiderzeehaven al berekend op diepgang van 5.000 ton coasters

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

De eerste gesprekken over het verbreden van de Kornwerderzandsluis dateren al van zeker vijftien jaar terug, toen er ook in Kampen volop gebouwd werd aan de Tweede Zuiderzeehaven. “Deze haven is destijds technisch al uitgediept op de diepte van deze grotere coasters, die straks, wanneer de sluis wordt aangepast, het IJsselmeer op kunnen en dus ook onze haven kunnen bereiken”, vertelt Bert Weever.

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

“Het nabijgelegen terrein Haatland heeft een vaargeul met een diepte van vier meter. Daar kunnen deze schepen in de toekomst pas afmeren wanneer de bestaande damwand wordt aangepast, zodat uiteindelijk ook hier de vaargeul kan worden uitgediept. Maar dat is allemaal prima uitvoerbaar. “De lobby is in die tijd op gang gekomen vanuit de provincie Fryslân en het bedrijfsleven. In Kampen zijn de drie bedrijven Hoeben, Van Wijk & Olthuis én Graansloot de kartrekkers; zij hebben van meet af aan het belang van een veel bredere sluis in gezien.” Graansloot, Van Wijk & Olthuis en Hoeben hebben hun bedrijven aan de Zuiderzeehaven van Kampen.  

26,5 miljoen euro
Volgens Bert, die zich van meet af aan er sterk voor heeft gemaakt om de Kamper ondernemers enthousiast te maken voor de plannen, zijn alle ondernemers, die nu ook al gebruik maken van vervoer over water, bereid de knip te trekken. “Ons belang is zo groot, dat we zelfs willen meebetalen aan de realisatie. Dat is toch uniek?” Eerder al boden de bedrijven  de Tweede Kamer zodoende een symbolische cheque van 26,5 miljoen euro aan; zijnde de financiering die het bedrijfsleven op tafel wenst te leggen. Dat doen ze overigens niet op voorhand, maar naar rato, vanaf het moment dat ze met een breder schip dan nu gebruikelijk, de sluis passeren. De bedrijven betalen dan als het ware tol. Dit wordt pas dan ook met de ondernemers afgerekend. “De Provinciale Staten van Fryslân hebben met een meerderheid van 85% van de stemmen - met dank aan gedeputeerde Avina Fokkers die hiervoor haar nek heeft uitgestoken - op 21 december 2022 besloten dit bedrag voor te financieren, met ondersteuning van de Provincie Overijssel, bij monde van gedeputeerde Bert Moerman. Het gaat via de Port of Zwolle, waar ook diens directeur Jeroen van den Ende, een belangrijke rol in heeft gespeeld”, vertelt hij. “In eerste instantie zou er een looptijd, inclusief rente, zijn van vijftien jaar. Mocht het nodig zijn, dan kan deze periode opgerekt worden om zo het bedrijfsleven voldoende tijd te geven om het fonds te vullen. En dat willen we; tenslotte hebben we ons hier niet voor niets aan gecommitteerd.”

Nick de Vries

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 13 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05