Afbeelding
Richard Tennekes

Meest gestelde vragen over fietsparkeren in Kampen

· leestijd 2 minuten Politiek

Bedankt voor het meedenken over fietsparkeren! Dankzij je vragen, tips en wensen hebben we steeds beter in beeld hoe we dit met elkaar in Kampen gaan doen. Hierbij even een update; de meest gestelde fietsparkeer-vragen en de bijbehorende antwoorden.

Fietsers!

  1. Waarom ga ik ook al weer fietsparkeren?

Omdat je er op die manier voor zorgt dat onze binnenstad mooier, veiliger en voor iedereen toegankelijk is.

  1. Waar ga ik mijn fiets voortaan neerzetten?

Je parkeert ‘m in een speciaal fietsvak. Om te testen wat de beste plekken zijn, hebben we die nu aangegeven met tijdelijke, witte lijnen. Op een later moment gaan we daar wat moois van maken. Er zijn fietsvakken in de Oudestraat, dat noemen we runshopplekken. Die zijn bedoeld om kort je fiets te parkeren, bijvoorbeeld als je even naar een winkel gaat. Er zijn ook fietsparkeervakken op loopafstand van het winkelgebied. Daar kan je fiets langer blijven staan.

  1. Wanneer gebruik ik zo’n runshopplek in de Oudestraat?

Deze vakken in de Oudestraat (runshopplekken) zijn voor mensen die even snel een boodschap willen doen. Op die manier blijven winkels goed bereikbaar met de fiets. Je fiets kan hier kort staan, heb je meer tijd nodig dan zet je ‘m in een fietsvak aan de rand van het winkelgebied.

  1. Ik kan door mijn gezondheid niet zonder mijn fiets. Wat nu?

We hebben hiervoor een ontheffing klaarliggen. Vraag deze aan via kampen.nl/fiets (met DigiD) of bij de balie ‘Inkomen en zorg’ in het stadhuis.

  1. Waar zet ik mijn fiets neer als ik bij huis zelf geen ruimte heb?

Je kunt als binnenstadbewoner voor jezelf een ontheffing aanvragen om de fiets voor je eigen huis te zetten, behalve in de stegen. Stuur daarvoor een e-mail naar fietsparkeren@kampen.nl.

  1. Ik woon in een steeg. Kan ik een ontheffing krijgen?

Helaas. De stegen houden we vrij. Zo blijven ze goed toegankelijk voor inwoners, bezoekers en hulpdiensten. We kijken graag met je mee om te bepalen wat de beste plek is om je fiets te parkeren. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op.

  1. En als de vakken op de Oudestraat vol staan?

Er zijn meer locaties op loopafstand van het winkelgebied. Samen met ondernemers kijken we hoe we de vakken in de Oudestraat en in het gebied eromheen kunnen uitbreiden.

  1. Wat als ik mijn fiets buiten een vak parkeer?

Sta je in de Oudestraat kort naast een vak geparkeerd om een boodschap te doen? Als je de fiets binnen een uur weer meeneemt is dat geen probleem, want we willen wel graag dat je je boodschappen blijft doen in de stad. Zorg wel dat je de doorgang voor anderen niet blokkeert. Zet je de fiets wel lang buiten een vak, dan loop je later dit jaar het risico dat je fiets wordt verwijderd.

  1. Gaan jullie straks ook handhaven?

Ja, maar we gebruiken eerst deze periode om iedereen aan het fietsparkeren te laten wennen. Fietsen worden nu nog niet verwijderd. Zodra we gaan handhaven wordt dit bekend gemaakt. Tot die tijd spreken we je al wel aan als herinnering.

  1. Waar kan ik terecht met mijn vraag?

Veel informatie kun je vinden op de website kampen.nl/fiets. Je mag ook altijd een e-mail sturen naar fietsparkeren@kampen.nl. We proberen je vraag dan zo snel mogelijk te beantwoorden! Je kunt ons ook bellen via 14 038.

HET IS EEN PILOT!

Fietsparkeren is op dit moment nog een pilot. We kijken steeds wat werkt en wat niet. Er kunnen daarom plekken bijkomen of verdwijnen. Op de Oudestraat richting het Van Heutszplein willen we bijvoorbeeld nog extra fietsparkeervakken aanleggen. Ook komen er in de omliggende straten mogelijk nog vakken, zodat ook bewoners van de stegen hun fiets makkelijk kwijt kunnen.

Heb je opmerkingen of vragen? We vinden het fijn als je met ons meedenkt. Spreek gerust onze toezichthouders op straat aan. Ze helpen je graag en geven verbeterpunten aan ons door.

Contact gegevens

fietsparkeren@kampen.nl
kampen.nl/fiets
Telefoonnummer: 14 038