Afbeelding
Gerben Wijnja.

Gerben Wijnja lijsttrekker voor D66 Kampen

· leestijd 1 minuut Politiek

KAMPEN - De leden van D66 hebben Gerben Wijnja gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Daarmee volgt hij Pascal Jacobs op, die na acht jaar Kamper gemeenteraad afscheid wil nemen van de lokale politiek.

De in Kampen geboren Wijnja heeft zin in de verkiezingscampagne. “Wij hebben een hele duidelijke boodschap”, vertelt Wijnja. “We willen verandering! Net als zoveel inwoners ben ik blij en hartstikke trots om in Kampen te wonen, maar ik zie met hen dat Kampen op vele fronten echt nog veel beter kan. Die conservatieve kneuterigheid, dat moet Kampen definitief achter zich laten. Kampen kan een levendige historische stad zijn. Een stad die inwoners kwaliteit biedt op het gebied van werken en wonen en die, natuurlijk, het beste onderwijs biedt!”

Wijnja vertegenwoordigt D66 sinds 2015 in de raadscommissie Inwoners. Hij maakt zich daarin onder meer hard voor een goed armoedebeleid, meer ruimte voor de fietser en betere schoolgebouwen. De afgelopen maanden was Wijnja veelvuldig in het nieuws met het initiatiefvoorstel om supermarkten de vrijheid te geven op zondag hun deuren te openen. Ook dit vindt Wijnja een belangrijk thema voor de verkiezingen. “Kampen moet een stad zijn voor iedereen. Een stad die bewoners meer kansen en ruimte biedt om het eigen leven in te richten, óók op zondag!”

De huidige fractievoorzitter, Pascal Jacobs, neemt na acht jaar raadslidmaatschap afscheid. Hij is trots op wat D66 de afgelopen jaren heeft bereikt: “Als kleine fractie in de oppositie zijn we tot nu toe buitengewoon succesvol. Inhoudelijk hebben we veel bereikt. Maar ik ben vooral trots op de manier hoe we eraan hebben bijgedragen de gemeentelijke politiek transparanter, leuker en gezelliger te maken”, aldus Jacobs. Hij heeft er alle vertrouwen in, dat Wijnja als nieuwe lijsttrekker het ook kan waarmaken in de gemeenteraad. Jacobs: “D66 neemt nooit genoegen met roepen langs de zijlijn. We willen resultaat boeken in de raad. Met Gerben hebben we een gedreven en enthousiast politiek leider die het in de raad voor elkaar krijgt. Ik ben heel blij dat ik het politieke stokje aan hem kan overdragen.”

Jacobs zegt de politiek geen vaarwel maar zal de komende jaren zijn aandacht verleggen naar de Europese ALDE party, waarbij onder meer D66 en VVD zijn aangesloten. Jacobs is afgelopen winter binnen deze liberale koepelpartij gekozen tot coördinator Nederland van de individuele ledensectie.