Topsport Overijssel
Topsport Overijssel logo

Steuntje in de rug voor jonge kinderen bij motorische ontwikkeling

· leestijd 1 minuut Sport

Met het project 'Talentherkenning en Ontwikkeling' wil Topsport Overijssel de motorische ontwikkeling van kinderen ontwikkelen. Deze gaat volgens de instantie de laatste jaren steeds verder achteruit.

Het project ‘Talentherkenning en Ontwikkeling’ is gericht op het realiseren van een omgeving waarin kinderen zich op het gebied van sport en bewegen zo veelzijdig mogelijk kunnen ontwikkelen. Om dit te realiseren werken professionals van diverse sportorganisaties lokaal en regionaal samen. “We vinden het belangrijk dat kinderen zich breed motorisch kunnen ontwikkelen en daarbij zoveel mogelijk sporten leren kennen, zodat ze een passende keuze kunnen maken voor de sport die het beste bij ze past”, aldus Arno de Swart, talentregisseur IJsselland. Een van de prioriteiten binnen het project is een motorische screening om het beweegniveau van kinderen in de leeftijd vier tot twaalf jaar inzichtelijk te hebben.

Screenings

Binnen zeven gemeenten in de regio IJsselland worden motorische screenings afgenomen bij kinderen in groep drie tot en met acht van de basisschool. De resultaten geven een duidelijk beeld over de motorische ontwikkeling van de leerling. Vervolgens kan de vakleerkracht binnen de gymlessen aan de slag met de beweegvaardigheid. Als er extra aandacht nodig is, kan de leerling met een doorverwijzing naar sport- en zorgprogramma’s om motorisch sterker te worden. Maar ook leerlingen die uitmuntend scoren en talent hebben, kunnen deelnemen aan een nieuw programma om zich sportief verder te ontplooien. Alles om het ‘beste uit jezelf halen’ zo breed mogelijk te faciliteren. 

Eerste testen afgenomen

Het project is een samenwerking tussen de provincie Overijssel, SportService Zwolle, Sportservice Kampen, Sportbedrijf Deventer, Sportbedrijf Raalte, gemeente Hardenberg, gemeente Steenwijkerland en gemeente Dalfsen. Onderdeel van ‘de Beste Jij’ powered by Topsport Overijssel. De eerste testen zijn reeds afgenomen, in totaal worden er ruim 1500 leerlingen getest. Vervolgens worden er diverse beweegprogramma’s ingericht waarbij het veelzijdig opleiden centraal staat.