Afbeelding
Foto: Koen Meijeringh

Gerards Coronakrabbels: Deel 19: Waanzin

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

Het coronavirus regeert. Dikwijls beseffen we nauwelijks wat we meemaken en verlangen we terug naar de goede tijden waarin we leefden als ‘God in Nederland’. Een periode die nog maar even achter ons ligt, maar toch zo ver weg lijkt. In de huidige moeilijke periode probeer ik wat verlichting te brengen met een reeks ‘Coronakrabbels’. Over alledaagse dingen in de wondere wereld waarin het coronavirus voorlopig nog steeds de dienst uitmaakt.

Waanzin. Het woord komt bij me naar boven als ik achter mijn computer zit. Waanzin. Voortgekomen uit het Duitse woord wahnsinn, dat een vertakking heeft met het nog eerder voorkomende Duitse woord wanawizzi (krankzinnig).

Krankzinnigheid zien we al genoeg in deze tijd. Uiteraard ontkom je dan niet aan de capriolen van de Amerikaanse president Donald Trump, die de uitslag van de presidentsverkiezingen maar blijft ontkennen en beschuldigingen over fraude blijft rondschreeuwen. Ik zie een scenario na de laatste ronde van de voetbalcompetitie in Nederland. Ajax viert het kampioenschap. Normaalgesproken toont PSV zich een sportief verliezer, maar dit keer blijft een bloemetje richting Amsterdam uit. “We kunnen deze uitslag niet accepteren”, hoor ik algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV zeggen. In Eindhoven gaan tienduizenden mensen de straat op. ‘Stop het stelen’, klinkt het luidkeels. Het Eindhovens protest mag niet baten. Alle rechtszaken lopen op niets uit. Ajax blijft de kampioen. Ik heb maar één advies voor Trump: Je hebt het als ondernemer helemaal niet zo slecht gedaan als iedereen doet geloven, maar nu is het mooi geweest. Leg je bij de uitslag neer en maak plaats voor iemand met nieuwe ideeën.

In Nederland kunnen we er ook wat van. Neem nu de actiegroep Viruswaarheid. Aanvankelijk heette deze groep Viruswaanzin, een beter passende naam. Een synoniem voor waanzin is krankzinnigheid en dat is hier zeker van toepassing. Begin augustus werd gekozen voor de naam Viruswaarheid. Ik kijk op www.viruswaanzin.nl. Covid-19 wordt weggezet als ‘een virus dat voor 98 procent ongevaarlijk is.’ Aan leuzen geen gebrek op de site. ‘Zo ziet propaganda eruit. Word wakker. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle.’ ‘0,25 procent van de bevolking besmet. 68.000.000.000 euro tekort. Hoe vind je zelf dat het gaat Mark?’ Enkele dagen later blijkt de site niet meer te bestaan. Je wordt automatisch doorgeschakeld naar www.viruswaarheid.nl. En het moet gezegd. De tekst op deze site is wat gematigder. Toch zie ik deze groep als een verzameling ongeleide projectielen. Toevallig kom ik op internet een foto tegen van de demonstratie van Viruswaarheid in Den Haag op 24 oktober. Honderden mensen staan dicht bij elkaar. Het lijkt op een editie van Parkpop, verplaatst van het Zuiderpark naar het Malieveld. Ook de afgelopen weken waren er diverse demonstraties, waarbij er niet of nauwelijks anderhalve meter afstand werd gehouden. Waanzin

Dat de stemming wat verandert in het land is logisch, gezien de zware tijd die we doormaken. Maar dat complotdenkers steeds meer aanhang lijken te krijgen, lijkt mij geen goede ontwikkeling. Wat betreft de bereidheid in Nederland om zich te laten vaccineren als er een vaccin is tegen corona zijn er ook zorgen. Er lijkt geen overgrote meerderheid achter het vaccineren te staan. Een behoorlijke groep mensen twijfelt om zich daadwerkelijk te laten inenten.

Vreemd, een goed vaccin leek aanvankelijk het ei van Columbus. Nu het bijna zover is, willen sommige mensen ineens niet meer. Tsja, hoe wil je dan het virus onder controle krijgen? Her en der wordt geopperd om dan maar strengere maatregelen te nemen wat betreft een landelijke vaccinatie. Dwang? Het lijkt mij koren op de molen van Viruswaarheid en/of complotdenkers. Ik slaak een diepe zucht. Het virus is nog lang niet verslagen. Helemaal niet als we niet met z'n allen de strijd aanbinden met het coronavirus. Als je niet als een hecht collectief opereert, vallen er gaten. Ik wens het nieuwe kabinet straks veel sterkte met het vervolg van de bestrijding van het coronavirus.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 4 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 16 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen gisteren
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57