Afbeelding
Koen Meijeringh

Gerards Coronakrabbels: Deel 16: Zuidlaardermarkt en Biestemerk

· leestijd 2 minuten Sport

Het coronavirus regeert. Dikwijls beseffen we nauwelijks wat we meemaken en verlangen we terug naar de goede tijden waarin we leefden als ‘God in Nederland’. Een periode die nog maar even achter ons ligt, maar toch zo ver weg lijkt. In de huidige moeilijke periode probeer ik wat verlichting te brengen met een reeks ‘Coronakrabbels’. Over alledaagse dingen in de wondere wereld waarin het coronavirus voorlopig nog steeds de dienst uitmaakt.

Het is 29 mei. Al wekenlang heb ik gewacht op het nieuws en ineens komt het naar buiten. ‘Dit jaar geen Zuidlaardermarkt’, lees ik op m’n telefoon. Gezien de coronaperikelen is dat uiteraard geen verrassende boodschap, maar toch komt die keihard aan. Als een steek in het hart.

Want de Zuidlaardermarkt is mijn feestje. Wat Brabanders hebben met carnaval, heb ik met de Zuidlaardermarkt. Ik kom er van jongs af aan en leef er een heel jaar naar toe. Met een vast ritueel. Het hele jaar gaat er elke week geld in een spaarpot. Die leeg ik bij de bank op de maandag voor de Zuidlaardermarkt. Met een dikke portemonnee in de stijl van een paardenhandelaar vertrek ik daarna op maandagavond naar Zuidlaren.

Beginnend in café De Vliegh, vervolgens naar een ander onderkomen om daarna uit te komen in een veehandelarentent. Een rondje over de kermis, een kom snert eten en een bezoekje aan een tent waar een band onder andere het geweldige nummer Hello Mary Lou van Creedence Clearwater Revival een niveautje omlaag weet te brengen. Daarna weer De Vliegh, om vervolgens op dinsdagavond te eindigen in pizzeria Friuli, waarna ik de relatief verre tocht naar Zwolle weer maak.

In het verleden was de Zuidlaardermarkt een populair gespreksonderwerp op de redactie toen Erik Driessen nog werkzaam was bij BrugMedia. Maar hij was en is als Genemuidenaar uiteraard een groot liefhebber van de Biestemerk. Jarenlang probeerde ik hem over te halen om eens sfeer te proeven bij de Zuidlaardermarkt, de grootste paardenmarkt van Europa. Maar als je op hetzelfde tijdstip de Biestemerk praktisch voor je eigen deur hebt, is de keuze niet moeilijk. Een keer heb ik een vleugje Biestemerk mogen ervaren, een opwarmertje op de vrijdagavond voor de Biestemerk. Het was gezellig in d'Olde Soldoat.

Dat is het ook elk jaar op de Zuidlaardermarkt. Je ontmoet veel mensen, beleeft gekke dingen en het verveelt nooit. Eén keer kwam het voor dat de Zuidlaardermarkt werd afgelast: in 1944. Uiteraard heb ik daar weinig van gemerkt. Ik heb de Zuidlaardermarkt één keer noodgedwongen moeten overslaan. Door een dansongelukje in discotheek C'est Bon brak ik m'n enkel en elleboog. Toen was het over en uit tot mijn grote spijt. In 2002 was ik ook even in paniek. Op zondagavond werd bekend dat Prins Claus was overleden. Een dag later werd duidelijk dat de prins op dinsdag 15 oktober zou worden bijgezet in de grafkelder van de koninklijke familie. Gelukkig kwam het allemaal goed. De Zuidlaardermarkt schoof een dag op en werd voor het eerst gehouden op de derde woensdag van oktober. De stemming was er niet minder om.

Bijna achttien jaar later ben ik een soort van rouwstemming. Op dinsdag 20 oktober zit ik op de redactie de sportpagina's van De Stadskoerier af te ronden. Een gekke gewaarwording. Normaalgesproken zat ik misschien wel samen met een groep veehandelaren wat biertjes weg te tikken. Maar in deze tijd is het belangrijk om positief te blijven. 's Avonds belt mijn kameraad, waarmee ik elk jaar de Zuidermarkt bezoek. "Ik moet je echt even spreken op deze rare dag", hoor ik. We halen herinneringen op. Enkele uren later drink ik een biertje op mijn balkon, dat nog steeds is gestut. Ik loop naar mijn computer om een boodschap via Twitter te verspreiden. ‘Wat was het gezellig op de derde dinsdag van oktober in Zuidlaren. Dank je corona. Maar dat ligt nu achter ons. We hebben een heel jaar om toe te leven naar de 820ste editie, die volgend jaar wel gaat plaatsvinden. Zuidlaardermarkt, tot volgend jaar!'

Gerard Meijeringh