Tjibbe van Dijk (l) en Richard Knul.
Tjibbe van Dijk (l) en Richard Knul. Foto Tennekes

Voetballiefhebbers gek op livestreams in coronatijd

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - In coronatijd worden mensen creatief. Dat geldt ook voor amateurverenigingen. Sinds dat publiek niet meer welkom is bij wedstrijden, zorgen steeds meer clubs voor een livestream, zodat supporters de verrichtingen van hun club toch kunnen volgen. Zo ook in de gemeente Kampen.

Het is zaterdag 9 oktober. KHC staat samen met CSV Apeldoorn bovenaan in de eerste klasse D. In de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter De Merino’s kan de ploeg opnieuw goede zaken doen. Daar wil je als KHC-supporter uiteraard graag bij zijn, maar dat kan dus even niet. Een livestream biedt uitkomst. Richard Knul ging aan de slag en vertoont zaterdag zijn kunsten op de tribune. Naast hem verzorgt KHC-voorzitter Tjibbe van Dijk het commentaar. De livestream valt meer in de smaak dan het povere voetbal van KHC.

Na afloop krijgt Knul complimenten. Dat geldt ook voor Van Dijk, die al wordt vergeleken met de bekende verslaggever Sierd de Vos. “Goed gedaan Tjibbe. We hebben ons eigen Sierd”, zegt iemand lachend. “Ik heb twee jaar geleden samen met Reijer van ’t Hul commentaar gegeven bij de derby tegen Go-Ahead voor Kampen Online. Maar voetballers verwachten dat je altijd positief commentaar geeft. Ik had het over Jeffrey de ‘Knooier’. ‘Doe het maar niet meer’, kreeg ik toen te horen, dus toen ben ik ermee gestopt”, aldus Van Dijk.

Met minimale middelen heeft Knul een zeer respectabele livestream kunnen aanbieden. “Het moest via Facebook. Via Youtube was het niet mogelijk. Het internet bij KHC is daarvoor te traag. Nee, ik heb geen camera gebruikt. Ik heb het via mijn telefoon gestreamd. Dat ging prima. Ik heb gehoord dat het loepzuiver was. We zaten op 163 kijkers. Er kijken zo’n twee man per huishouden, dus dan zit je op minimaal 300 kijkers. Daar ben ik dik tevreden mee.”

Zalk was deze maand de eerste voetbalclub in de gemeente Kampen met een livestream. Dat was op zaterdag 3 oktober bij het thuisduel tegen ‘t Harde. “Toen zaten we rond de 180 bezoekers, maar er is ook flink gekeken in de kroegen in ‘t Harde. Het aantal kijkers lag dus veel hoger”, aldus Zalk-bestuurslid Matthijs Buter. In eigen huis beschikt de club over snel internet via glasvezel. Daardoor is de resolutie hoog en dat stuwt de kwaliteit omhoog. Het streamen wordt verzorgd door ZalkICT. Afgelopen zaterdag was dat ook het geval bij het uitduel van Zalk bij WZC Wapenveld. Deze stream werd door zo’n 200 mensen bekeken. Volgens Buter hangt er wel een prijskaartje aan het aanbieden van livestreams. “Je bent er uren zoet mee en dat moet wel worden betaald.” Hij geeft aan dat een deel wordt bekostigd met reclameboodschappen die worden vertoond via de livestream. “Of we doorgaan met streamen? Dat willen we wel, totdat het publiek weer welkom is. Je hebt de mensen natuurlijk liever aan het veld staan.”

Gerard Meijeringh