Afbeelding

Jubilerend Duikteam de Oester ziet toekomst rooskleurig tegemoet

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN ? Duikteam de Oester vierde zaterdag het 40-jarig jubileum. Belangrijk thema was uiteraard de behuizing in de toekomst. De club heeft er alle vertrouwen in dat het ook in de toekomst een plekje heeft in de nabijheid van het zwembad.

Duikteam de Oester nam enkele jaren geleden een clubgebouw in gebruik in de nabijheid van Zwembad De Steur. De plannen voor een nieuw zwembad brachten ook veranderingen met zich mee voor De Oester. In eerste instantie werd er een ruimte gereserveerd voor de club in het nieuwe zwembad, maar later werd deze multifunctionele verenigingsruimte wegbezuinigd. Uiteindelijk stemde De Oester hier mee in. ?We hebben ons clubhuis in het water laten vallen om faciliteiten voor duikers, zwemmers en burgers zo optimaal mogelijk te krijgen?, aldus bestuurslid PR Jack Teune van De Oester.

Dat bracht de vereniging wel in een lastig parket. In de politiek werd uitgesproken dat het geen extra verstening wil in het Groene Hart. De Oester heeft echter vertrouwen in een goede afloop. ?Straks wordt de totale verstening minder. Parkeerplaatsen gaan weg en het nieuwe zwembad is kleiner?, aldus voorzitter Hans Hollander van De Oester. ?Bovendien zijn er plannen om van de Broedersingel een fietspad te maken?, vult Teune  aan.

Volgens De Oester hebben verschillende raadsleden zich uitgesproken dat de club bij een vertrek van de huidige locatie minimaal het zelfde moet terugkrijgen en een geschikte plek moet behouden in het Groene Hart. Als het huidige zwembad wordt gesloopt, moet De Oester vertrekken van de huidige locatie. De duikclub verhuist het liefst het huidige onderkomen naar een andere plaats in de nabijheid van het nieuwe zwembad. De Oester wil graag de reikende hand aanbieden door het gebouw op de nieuwe locatie een natuurlijke uitstraling te geven.

De Kamper vereniging is sterk afhankelijk van een clubgebouw. ?Sinds dat we een eigen clubhuis hebben, is ons ledenaantal verdubbeld?, aldus Hollander. De club heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. Zo liggen er plannen om in Kampen een onderafdeling voor de provincie Overijssel te realiseren van de Stichting Fun Diving. Deze stichting verzorgt sinds 2005 duiklessen voor mensen met een beperking en werkt volgens de normen van de International Association Handicap Divers. Oud-voorzitter Harm IJzerman van De Oester steekt hier veel tijd in. ?Veel mensen bij De Oester zijn hier enthousiast over, maar om dit te realiseren heb je wel een clubhuis nodig?, aldus IJzerman, die als instructeur Elma Sleurink intensief begeleidde. Zij is het eerste gehandicapte lid van De Oester. In het nieuwe zwembad kan De Oester straks beschikken over betere faciliteiten. Daarom wil De Oester zich in de toekomst meer richten op gehandicapten en jeugd. ?Dat bezorgt de vereniging een nieuwe boost.?

Vertrouwen in een goede afloop is er zeker. ?We zijn nog steeds in gesprek met de gemeente en dat gaat tot nu toe heel goed. Ze willen meedenken en we mogen meepraten?, aldus Teune. Hollander: ?Het komt van twee kanten. Ze staan open voor ideeën.? Wethouder Geert Meijering had zaterdag lovende woorden voor Duikteam de Oester. ?Het is geen club die de hand ophoudt. Ze doen veel. Er wordt gezocht naar een oplossing."