Hans van Dijkhuizen en Gerrit Bredewold.
Hans van Dijkhuizen en Gerrit Bredewold. Foto: Gerard Meijeringh

‘Het wisselen van Malen was erger dan een ‘Advocaatje’

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Wat een teleurstelling was het zondagavond. Voor het Nederlands Elftal was er een vernederende aftocht op het EK na de 2-0 nederlaag tegen Tsjechië. Gerrit Bredewold en Hans van Dijkhuizen zagen het met verbazing aan. “Wat een afgang”, aldus Bredewold.

Vooraf was de verwachting dat Tsjechië geen probleem moest zijn voor Oranje, maar de praktijk pakte heel anders uit.

Wanhopig Oranje

“Het was helemaal niks. Het voetbal was helemaal weg bij het Nederlands Elftal. Ik snap er geen hol van”, reageert Bredewold een dag na de vernedering van Oranje in Boedapest. “Natuurlijk speelde Tsjechië met veel fysiek en kracht, maar deze ploeg toonde veel meer durf en emotie tegen een wanhopig Oranje. Na de rode kaart in de tweede helft viel het Nederlands Elftal in tweeën”, aldus Bredewold.

Overtreding Malen?

Het breekpunt van de achtste finale vond in de tweede helft binnen een minuut plaats. Eerst liet Donyell Malen een grote kans liggen. Vlak daarna liep Matthijs de Ligt tegen een rode kaart aan. “Maar ik vraag me af of het doelpunt wel was goedgekeurd als Malen had gescoord”, zegt Van Dijkhuizen. Hij doelt daarmee op het moment dat Malen zich langs een tegenstander wurmde en vervolgens alleen af ging op de keeper. Maakte de aanvaller van Oranje een overtreding? “De VAR had daar zeker naar gekeken”, aldus Van Dijkhuizen, die vervolgens het moment van de rode kaart analyseert. “Ik denk dat De Ligt de bal één keer te veel laat stuiten. Hij had de bal weg moeten koppen. Vervolgens gleed hij uit en maakte hij hands. Dat was een reflex.”

Stomme streek

De beslissing van bondscoach Frank de Boer om Malen eruit te halen, leidde tot veel onbegrip in Nederland. Ook bij Bredewold en Van Dijkhuizen. “Die wissel was niet handig. Waarom moest De Boer zo snel wisselen? Had vijf minuten gewacht. Was 4-3-2 gaan spelen en had gekeken hoe het ging. Met twee man voorin had je dreiging gehouden”, aldus Van Dijkhuizen. Bredewold schiet even in de emotie. “Het was een stomme streek om Malen eruit te halen. De beslissing van Dick Advocaat om Arjen Robben te wisselen is vaak langs gekomen, maar de wissel van Malen was erger dan een ‘Advocaatje’. Ik vond sowieso dat De Boer weinig aanwezig was. Hij keek alleen maar naar zijn assistenten en overlegde af en toe wat. Hij was niet erg fysiek aanwezig. Tsjechië was erg fysiek en krachtig op alle fronten. Oranje had te weinig durf om daar wat tegenover te stellen. Nederland heeft niet één keer op doel geschoten. Dat vind ik gek.”

Mentaliteit

Van Dijkhuizen zag dat bepalende spelers het niet hadden. Tsjechië had het huiswerk goed gedaan. Daley Blind en Frenkie de Jong hadden moeite met de opbouw en Georginio Wijnaldum en Depay werden lamgelegd. Dan hou je te weinig kwaliteit over.” Bredewold ergerde zich aan het gebrek aan mentaliteit bij Oranje. “Daar hebben we door verloren. Er zat geen wil in. Na de 1-0 had ik niet de indruk dat Oranje wilde winnen. Dat hadden de Portugezen wel.”

Toekomst Frank de Boer

Hoe moet Oranje nu verder? Begin september wacht alweer een kwalificatiewedstrijd voor het WK. “De laatste jaren was het leuk om naar het Nederlands Elftal te kijken, maar de positieve vibe die onder Ronald Koeman is opgebouwd, brokkelt weer af”, zegt Van Dijkhuizen. Bredewold trekt het begrip kerstboomsysteem uit de kast. “Als de flanken naar boven komen, heb je net een kerstboom, maar in het kerstboomsysteem van Frank de Boer zijn alle ballen eruit gevallen. Dit systeem werkt gewoon niet in Nederland. Daar hebben we geen spelers voor. Of De Boer weg moet? Dat mag van mij. Straks heb je alweer een wedstrijd. Je kunt niet op dezelfde manier doorgaan. Er is kwaliteit genoeg, maar je moet het er wel uithalen.”

Favorieten

Nederland wordt dus geen Europees kampioen. Wie heeft de beste papieren? “Italië is mijn favoriet en ik schat België ook hoog in. Deze lichting van de Belgen weet dat ze aan het laatste kunstje bezig zijn. Als ze nog wat willen winnen, dan moet het nu gebeuren. Ook Frankrijk blijft een favoriet. Ze hebben een topselectie en wellicht maakt ook Duitsland nog kans op de titel”, denkt Van Dijkhuizen. Bredewold heeft ook een voorkeur voor Italië. “Ik heb Italië heel hoog zitten. Ze spelen zo gemakkelijk. Ik denk dat Italië het sterkste elftal heeft. Daarnaast denk ik dat België ook hoog scoort.”




Gerard Meijeringh

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 18 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00