Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Derde zege Oranje: ‘Malen heeft zijn visitekaartje afgegeven’

· leestijd 1 minuut Sport

KAMPEN - Het EK is in de tweede week beland. Wederom gaan we nabeschouwen met Hans van Dijkhuizen en Gerrit Bredewold. Nadat Oranje donderdag met 2-0 zegevierde tegen Oostenrijk, was Oranje maandagavond met 3-0 te sterk voor Noord-Macedonië. Hans van Dijkhuizen en Gerrit Bredewold waren gecharmeerd van Donyell Malen. “Hij heeft zijn visitekaartje afgegeven”, aldus Van Dijkhuizen.

Van Dijkhuizen gaf eerder dit EK al aan gecharmeerd te zijn van Malen en zag dat de aanvaller een belangrijke rol vervulde. Hij heeft eigenlijk twee assists gegeven. Natuurlijk was die tweede geen assist, er zat een rebound tussen, maar het was een wel een weergaloze bal. Met Malen heb je meer variatie. Hij kan meer switchen met Depay. Dat gebeurt met Wout Weghorst niet. En daar profiteert Wijnaldum van.” Ryan Gravenberch mocht op dit EK ook voor het eerst starten in de basis. De middenvelder was echter niet goed op dreef. Van Dijkhuizen ziet het gevaar met Gravenberch in de basis. “Hij staat vaak ver voor de bal. Als je dan als ploeg de bal verliest, ligt alles open. De Roon past beter op de winkel. Hij staat in de positie dat hij kan controleren.”

Bredewold zag Cody Gapko goed invallen tegen Noord-Macedonië. Heeft hij Gravenberch ingehaald in de pikorde. “Dat denk ik wel. Gapko is snel en heeft een geweldig schot.” Bredewold vond dat er meer in had gezeten voor Nederland tegen Noord-Macedonié. “De uitslag was aardig, maar er hadden wel meer doelpunten mogen vallen. Verdedigend was het minder dan tegen Oostenrijk. Toen stond het achterin als een huis en kwam er geen muis doorheen. Nu gaven we veel ruimte weg, maar aanvallend was het beter dan tegen Oostenrijk.”

Het begin er steeds meer naar uit te zien dat het Nederlands Elftal komende zondag angstgegner Portugal gaat treffen in de achtste finale van het EK. “We maken kans als we moeten aantreden tegen Portugal”, zegt Gerrit Bredewold. “Je moet Nederland niet onderschatten. Met De Ligt, De Vrij, Frenkie (De Jong, red.), Wijnaldum, Depay en Malen heb je een goede as. Dat zijn zes man die in de top van Europa voetballen. En je ziet de jonge jongens groeien. Ze leren elke dag en worden steeds sterker”, aldus Bredewold.

Hij is benieuwd hoe Nederland het er tegen sterkere landen vanaf gaat brengen. “Dan moet ik het nog zien. Het moet echt wel beter. Toch zie ik het nog wel positief in. Je ziet de ontwikkeling, het gaat de goede kant op. Ze hebben allemaal kwaliteiten, ook de jongens die erin komen. Maar het moet er allemaal wel uitkomen. Het gaat om de uitvoering.”

Hans van Dijkhuizen is ‘niet super positief’. “Nederland is wel echt een enorm team en kan van iedereen winnen. Dat hebben ze al eerder laten zien tegen Frankrijk en Duitsland. Geen enkel land vindt het leuk om tegen Nederland te moeten spelen. We zijn geen topfavoriet, maar een goede outsider. Zeker als je weinig weggeeft. Ik ben blij dat de mensen wat positiever zijn. Dat is goed voor ons landje en het voetbal”, aldus Van Dijkhuizen.

Gerard Meijeringh