Hans van Dijkhuizen (l) en Gerrit Bredewold
Hans van Dijkhuizen (l) en Gerrit Bredewold Foto: Gerard Meijeringh

Voorbeschouwen met Bredewold en Van Dijkhuizen: ‘Nederland outsider’

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Over drie dagen begint het EK. Wie zijn de favorieten en wat zijn de kansen voor Oranje? Een voorbeschouwing met analist en oud-trainer Gerrit Bredewold en Hans van Dijkhuizen, scout van SC Cambuur.

Gerrit Bredewold heeft een grote staat van dienst in het amateurvoetbal. De IJsselmuidenaar was in zijn loopbaan bij veel verschillende gerenommeerde clubs in deze regio actief als trainer. Tegenwoordig is hij actief als analist bij Urk.

Terugverdedigen

Het spel van Oranje kan Bredewold zeker nog niet bekoren. “Het is net of ze voor het eerst voetballen en sommige spelers hebben nog nooit van terugverdedigen gehoord. Aanvallend was het best aardig, maar verdedigend matig”, aldus Bredewold. Volgens de voetbalanalist ligt dat niet alleen aan de verdedigers. “Als je voorin niet goed verdedigt, komt er druk op het middenveld en de achterhoede. En ik heb jongens als Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong trucjes zien doen met balverlies als gevolg. Maar vervolgens verrekken ze bij balverlies om er achteraan te lopen. Ik zag afgelopen donderdag een training bij Urk. Daar gingen de spelers zo fanatiek te keer. Een speler van Oranje was gelijk afgehaakt”, lacht Bredewold.

In de pers klinkt veel kritiek op het 5-3-2-systeem. “Eigenlijk maakt dat niet eens zoveel uit, maar je moet dit systeem jaren trainen om het echt te beheersen. Je speelt met opkomende mensen aan de zijkanten. Maar dat is me zondag wel tegengevallen. Aan de zijkanten waren we niet zo snel. Misschien heeft dat te maken met veel fysieke zware trainingen in korte tijd.”

Zestig procent

Volgens Bredewold kan Oranje ver komen. “Maar dan moet je wel de aanwezige kwaliteiten benutten. Als dat gebeurt, halen we de halve finale, maar gebeurt dat niet, dan zie ik het somber in en bereiken we de achtste finales niet eens. Maar ik heb er nog wel vertrouwen in. Ik schat de kans op zestig procent dat het Nederlands Elftal toch ver komt.”
Bredewold verwacht dat bondscoach Frank de Boer terugkeert naar 4-3-3. “Als De Boer ziet dat het fout gaat, gaat hij dat doen. 4-3-3 met hangende spitsen. Maar ik hoop niet dat het dan te laat is.”

Minder nieuw

Hans van Dijkhuizen wijst erop dat Oranje ook onder Louis van Gaal speelde in een 5-3-2-opstelling. “En we hebben daar ook wel de spelers voor. En dit systeem is voor de huidige spelers minder nieuw dan in de tijd van Van Gaal. Wel heb je nu minder tijd om alles in te slijpen. Voor Depay is dit een heerlijk systeem. Hij heeft enorm veel vrijheid. Voor Owen Wijndal ligt dat anders. Hij is het sterkst als loper zonder bal, maar nu staat hij er al en met de bal aan de voetbal is hij minder sterk.”

Controlerende middenvelder

Van Dijkhuizen is een liefhebber van Donyell Malen. “Maar als je veel op de helft van de tegenstander speelt, kun je beter spelen met Weghorst. Tegen sterke landen heb je meer aan Malen. Hij is sneller en brengt meer diepte.” De scout van Cambuur Leeuwarden begrijpt niet waarom De Boer kiest voor een controleur op het middenveld in een 5-3-2-systeem. “Je speelt al met vijf verdedigers. Hoe belangrijk is dan een controlerende middenvelder? Dan heb ik liever een voetballer om Frenkie de Jong te ontlasten.” De voorkeur van Van Dijkhuizen gaat uit naar Ryan Gravenberch. “Hij heeft heeft het fantastisch gedaan. Maar je kunt ook Davy Klaassen of Donny van de Beek er neerzetten.”

Overschakelen

Van Dijkhuizen denkt dat De Boer zondag in de eerste EK-wedstrijd van Oranje tegen Oekraïne kiest voor 5-3-2. “Je gaat niet vlak voor de start van het EK twee oefenwedstrijden spelen in een 5-3-2-opstelling om vervolgens te starten met 4-3-3. Als het nodig is schakelt hij in de wedstrijd over naar 4-3-3. Frank de Boer wil met zijn ploeg twee verschillende systemen beheersen. Maar het hangt ook van de resultaten af. Als je de eerste wedstrijd verliest komt er heel veel druk. De vraag is wat hij dan gaat doen.”

Geen favoriet

Van Dijkhuizen noemt Oranje een outsider voor het EK. “Nederland is niet de favoriet. Dat is misschien alleen maar goed. Vaak grijpt de favoriet naast de titel. Mijn favorieten voor EK-winst zijn Duitsland, Italië, Frankrijk en België met als outsiders Nederland, Engeland, Spanje en Portugal. Bredewold noemt Italië, Portugal, Spanje en Frankrijk als grootste kanshebbers, waarbij hij Italië als topfavoriet noemt. “Een fantastische ploeg”, besluit Bredewold.


Gerard Meijeringh