Renee Agterhuis in actie namens DESZ.
Renee Agterhuis in actie namens DESZ. Foto: Henk Kuik

Keeper Renee Agterhuis wil even geen verplichtingen meer en stopt met voetballen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Go-Ahead Kampen bracht afgelopen zaterdag een bericht naar buiten over Renee Agterhuis. Daarin werd vermeld dat hij de club gaat verlaten wegens veranderende privéomstandigheden. Wat is er aan de hand? De goalie geeft tekst en uitleg.

Vertrekt Agterhuis naar een andere club? “Nee, daar is geen sprake van”, zegt hij beslist. “Ik heb een burn-out en ben momenteel niet in staat om te voetballen. Ik zit al sinds oktober vorig jaar thuis.” En dat is een hard gelag voor de keeper die vorig jaar met hoge verwachtingen terugkeerde bij Go-Ahead.

Als 17-jarige trainde hij al mee in de eerste selectie. In het seizoen 2008/2009 viel hij enkele keren in bij de hoofdmacht van Go-Ahead. In het seizoen 2009-2010 had hij een definitieve plek in de eerste selectie.

Agterhuis miste echter het vertrouwen en vertrok naar KHC. Daar speelde hij vier seizoenen, maar door blessures werd het een teleurstellende periode. Daarna kwam hij twee jaar uit voor Alcides. Hij had geen basisplaats, maar speelde verschillende duels in de hoofdklasse met de club uit Meppel.

Vervolgens verkaste hij naar DESZ. Daar ontwikkelde hij zich prima en groeide uit tot een bekend gezicht in de goal bij de club uit Zwartsluis. Bij DESZ verdedigde hij vier jaar het doel.

Vorig jaar keerde hij terug bij Go-Ahead. “Ik wil nog één keer een hoger niveau nastreven”, zei Agterhuis vorig jaar april in een interview met De Brug. Uiteindelijk verliep het door omstandigheden allemaal zeer teleurstellend voor de doelman. Sinds oktober doet hij helemaal niets meer. Voorlopig is er geen zicht op een spoedig herstel. Maar de start van het komende seizoen komt wel steeds dichterbij. En dat betekende dat Agterhuis de knoop moest doorhakken over zijn toekomst.

“Ik had de hoop dat ik komend seizoen weer kon aansluiten. ‘Dat lukt je wel’, was m’n gedachte, maar er was te weinig verbetering. Ik zie mezelf komend seizoen niet fit worden. Dan is de keuze simpel. Dan gaat het ‘m niet worden wat betreft spelen in een selectie elftal. Daarom heb ik besloten om te stoppen met voetbal. Zo is alle druk er voor mij af en kan ik me in alle rust erop richten om fit te worden.”

Gevoelsmatig was het wel een moeilijke beslissing voor Agterhuis. "Je praat wel over een periode van 27 jaar dat je intensief met voetbal bezig bent geweest. Maar dit is echt het beste. Even geen verplichtingen meer. Ik stop nu met voetbal, maar wellicht pak ik het later weer op. Dat ik het plezier weer terugkrijg en het voetbal weer echt leuk ga vinden. En dat ik het ook fysiek weer aan kan", besluit Agterhuis.

"Ik stop nu met voetbal, maar wellicht pak ik het later weer op."

Gerard Meijeringh