Annoeska Karman (l) en Frida Knul hebben nu al zin in het Oranjefestival bij KHC.
Annoeska Karman (l) en Frida Knul hebben nu al zin in het Oranjefestival bij KHC. Foto: Gerard Meijeringh

KHC brengt kinderen en ouders in contact met voetbal via Oranjefestival

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - KHC houdt op zaterdag 12 juni het Oranjefestival voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Het is een ideaal evenement voor kinderen om kennis te maken met voetbal. Inmiddels hebben zich al veertig kinderen aangemeld. KHC hoopt op een grote opkomst. Een gesprek met wedstrijdsecretaris Frida Knul en Annoeska Karman (jeugdbestuur).

In coronatijd zoekt de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) naar manieren om het voetbal te promoten. In coronatijd hebben veel verenigingen te maken met een lagere instroom van de jongste jeugd. Om verenigingen te helpen met ledenwerving heeft de bond diverse activiteiten opgetuigd. Een daarvan is het Oranjefestival, waarbij kinderen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met voetbal.

Snelle

In maart dit jaar startte de KNVB een campagne om het Oranjefestival onder de aandacht te brengen van de clubs. Dat gebeurde onder andere met de nieuwe single ‘Limonade’ van Snelle. Het nummer is een ode aan het amateurvoetbal. Dit nummer maakte hij samen met de KNVB om de jeugd weer aan het voetballen te krijgen. In de bijbehorende clip zijn de bondscoaches Frank de Boer en Sarina Wiegman en diverse internationals te zien.
De campagne wierp z’n vruchten af. 167 voetbalverenigingen meldden zich aan bij de KNVB voor de organisatie van een Oranjefestival. Dus ook KHC. “We kregen een brief van de KNVB en waren gelijk enthousiast om mee te gaan doen”, aldus Knul.

Aanwas

Eigenlijk mag KHC niet klagen over de aanwas van nieuwe leden. De club trekt veel kinderen uit Onderdijks. De afgelopen jaren is het aantal leden gegroeid. Het afgelopen seizoen had KHC acht jeugdteam. Dat worden er straks tien. “We hebben veel aanwas. Vooral bij de mini’s. We hebben nu twintig mini’s. Het draait goed en de lijntjes zijn kort tussen ouders en het bestuur”, vertelt Karman.

“En kinderen worden bij ons altijd goed opgevangen als ze voor het eerst komen kijken. We zijn een kleine club. Iedereen kent elkaar. En bij ons kunnen kinderen altijd trainen. Bij slecht weer kunnen we altijd in de hal terecht’, vult Knul aan.

In coronatijd is er flink doorgetraind door de jeugd van KHC. “Twee á drie keer per week zijn ze beziggehouden. De oudere jeugd trainde drie keer per week. De jongere jeugd soms ook”, zegt Knul. “Karman: ‘Daarnaast hebben we verschillende keren mixtoernooien gehouden. Dat was erg leuk.”

Enthousiast

De twee KHC’ers zijn enthousiast over het concept van de KNVB. “Het is een evenement waarbij kinderen en ouders kunnen kennismaken met de club. Het is een mooi concept, in het kader van het EK dat voor de deur staat. Heel leuk hoe het allemaal is ingevuld. Het Oranjefestival is gelinkt aan de spelers van Oranje en we hebben 32 oranjehesjes gekregen”, zegt Karman. Aanvankelijk ontstond het idee om het Oranjefestival op Koningsdag te plannen, maar uiteindelijk werd gekozen voor 12 juni. “Zo kunnen we het seizoen leuk afsluiten”, aldus Knul. De twee zijn blij dat hoofdtrainer Kenan Durmusoglu en enkele spelers uit de hoofdmacht hun medewerking verlenen. Zij gaan oefeningen uitzetten. “De jeugd van KHC kijkt toch tegen ze op. Het zijn hun idolen”, aldus Knul.

Voor leden en niet-leden

Wel benadrukken Knul en Karman dat het Oranjefestival ook is bestemd voor kinderen die geen lid zijn van KHC. Het evenement begint om 10.00 uur en duurt tot 14.00 uur. Kinderen kunnen kosteloos meedoen en dienen zich op te geven via de site van de KNVB (knvb.nl/oranjefestival/khc/1091). Dat kan tot en met 11 juni.

Knul en Karman rekenen op een ‘prachtige’ dag. “Een beetje terug naar het oude normaal. En dat we kunnen zien hoeveel plezier de aanwezige kinderen hebben. We rekenen op een sfeervolle dag, waarbij kinderen lekker kunnen voetballen met een sfeervol oranjemuziekje erbij”, besluit Knul.


Gerard Meijeringh