Afbeelding
Foto: Tennekes

Geen regionaal toernooi voor Kamper clubs

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De KNVB heeft een streep gezet door de Regiocup. Volgens de voetbalbond is er niet genoeg tijd om nog een toernooi af te kunnen werken. En dat betekent dat het regiotoernooi van DOS Kampen, Go-Ahead Kampen, KHC en IJVV met de Zwolse clubs SVI en WVF niet doorgaat.

Vorig jaar oktober gingen de voetbalcompetities in het slot. Gaandeweg kwamen er steeds meer initiatieven om alternatieve toernooien te organiseren in het geval dat de competities niet meer zouden worden hervat.

Zo wisten vier clubs uit het Kamper voetbal en twee Zwolse clubs elkaar te vinden. DOS Kampen, Go-Ahead Kampen, KHC, IJVV, WVF en SVI zouden volgens plan een hele competitie afwerken.

Het toernooi was een initiatief van Wilco Jansen (coach scheidsrechters betaald voetbal en lid van de technische commissie van WVF) en WVF-trainer Marcel van der Steege. Zij besloten echter de handen ervan af te trekken, toen duidelijk werd dat de KNVB liet weten het claimrecht te hebben op arbiters. Vervolgens zou het toernooi worden georganiseerd door de KNVB onder de naam Regiocup.

Nu de KNVB de Regiocup heeft geschrapt, gaat het toernooi niet door. Jansen en Van der Steege pakken de organisatie niet terug. “Nee, we hebben de organisatie aan de KNVB gegeven. Er waren geluiden dat de clubs onderlinge wedstrijden zouden plannen. De clubs hebben daar hun eigen vrijheid in genomen. Dat is prima. Dat heeft WVF ook gedaan. De clubs moeten doen wat ze zelf willen”, aldus Wilco Jansen.

De KNVB maakte vorige week donderdag bekend dat de Regiocup wordt geschrapt. De bond wijst erop dat mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen zijn door geschoven naar op z’n vroegst 18 mei. “Dan blijft er te weinig tijd over voor een toernooi”, zo staat te lezen op de site KNVB.nl.

“Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen in elk geval tot 18 mei niet per team trainen. Dit mag, net als het afgelopen halfjaar, alleen in groepjes van vier. Om verantwoord wedstrijden te kunnen spelen, is een periode van twee tot drie weken nodig om wedstrijdfit te kunnen worden. In dat geval, kan de KNVB Regiocup op z’n vroegst in het weekend van 5/6 juni starten.”

“Voor een toernooivorm blijft er dan te weinig tijd over, aangezien de zomervakantie op 10 juli van start gaat (Regio Noord) en er in de zomer op veel sportcomplexen grasonderhoud nodig is. Daarnaast is het gezien de uitgestelde versoepelingen op dit moment onwaarschijnlijk dat de datum waarop volgens het eerdere openingsplan van het kabinet weer wedstrijden gespeeld mogen worden (7 juli) binnenkort naar voren wordt gehaald”, zo schrijft de KNVB.

Voor de jeugd heeft de KNVB de regiocup nog niet afgeschreven. “Kinderen mogen wel al enige tijd normaal trainen en op de eigen vereniging partijtjes spelen. Aangezien zij dus geen optraintijd nodig hebben, wordt de optie voor de KNVB Regiocup voor de jeugd nog wel langer opengehouden”, laat de voetbalbond weten.

Gerard Meijeringh