Edwin Kwakkel tijdens zijn vorige periode bij DOS Kampen.
Edwin Kwakkel tijdens zijn vorige periode bij DOS Kampen. Foto: Tennekes

Edwin Kwakkel even tussenpaus bij DOS Kampen

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Edwin Kwakkel neemt voorlopig de rol als hoofdtrainer op zich bij DOS Kampen. Het is een tijdelijke oplossing. Kwakkel zat zaterdag op de bank op bij DOS bij het oefenduel tegen FC Horst. Afgelopen donderdag nam de club afscheid van de trainers Marcel Post en Henk de Velde.

Kwakkel was eerder twee seizoenen actief als hoofdtrainer bij DOS. Hij werkte nauw samen met Marcel Post. Na het seizoen 2018-2019 stopte hij als hoofdtrainer, omdat hij deze functie niet meer kon combineren met zijn drukke baan. 

Nu heeft DOS weer een beroep op hem gedaan. “Koos (Westendorp, bestuurslid technische zaken bij DOS) belde me donderdagavond. Ik was verrast”, aldus Kwakkel, die DOS niet in de steek wil laten en de helpende hand heeft toegestoken. “Ik ga de komende weken helpen om de boel op weg te helpen en de technische commissie de tijd te geven om een oplossing te vinden.” 

Het was even schakelen voor Kwakkel. “Ik was er niet blij mee, maar daarna spreek je de jongens weer. Het is geweldig om de jongens en de club weer van dichtbij te zien.”

Zaterdag was het een drukke dag voor Kwakkel bij DOS. “Mijn doel was ervoor te zorgen dat we deze rare week positief zouden afsluiten. Ik heb de tijd genomen voor de jongens en een gesprek gevoerd met de groep. Ik heb vragen gesteld. Hoe laden we de accu weer op? Kan dat nu en wat is daar voor nodig?”, aldus Kwakkel. 

Zoals gebruikelijk in de sport sluipen er irritaties in een team als het niet loopt. Bij DOS was dat niet anders. “Spelers raken sneller geïrriteerd. Als iedereen zich daarin herkent en erkent om daar iets aan te doen, dan is het een goed gesprek geweest”, aldus Kwakkel. 

Hij zat vervolgens op de bank bij DOS in het oefenduel tegen FC Horst. Deze wedstrijd eindigde in 1-1. Volgens Kwakkel speelde DOS met veel druk naar voren. 

“De wedstrijd verliep geweldig. Het voetbal was niet hoogstaand, maar we hebben geen kans weggeven en veel kansen gecreëerd. Dat was goed voor de spirit. Horst scoorde uit een vrije trap vanaf zo’n 25 meter. Daar hebben we met z’n allen voor geapplaudisseerd. Maar het ging om plezier en beleving en dat was volop aanwezig. We hebben een rare week positief afgesloten.” Kwakkel is zeker niet van plan om het seizoen af te maken als hoofdtrainer. “Dat kan ik niet waarmaken. Ik heb geen tijd om de functie volledig over te nemen.” 

DOS brak donderdag met Marcel Post en Henk de Velde. “De spelersraad heeft aangegeven hoe de situatie was. ‘Als we op deze manier zouden doorgaan, zou het niet goed komen’, werd aangeven. Toen hebben wij onze conclusies getrokken”, vertelt Koos Westendorp, bestuurslid technische zaken bij DOS. “Dit is niet iets van de laatste maanden. Dit speelde al langer en we zagen geen verbetering. Dan moet je een keuze maken. We hebben natuurlijk ook teveel blessures. Dat heeft veel te lang geduurd. Dat heeft ook meegespeeld. Ik vind het jammer dat het zo gelopen is. Marcel en Henk zijn twee goede gasten en ze hebben goed werk verricht.”

Door de helpende hand van Kwakkel heeft DOS even wat meer tijd om een nieuwe trainer te vinden. De vervroegde winterstop door de coronamaatregelen komt DOS zeker niet slecht uit. Op z’n vroegst speelt DOS pas op 22 januari in competitieverband. Voor de Kamper eersteklasser staat er dan een uitbeurt bij De Merino’s gepland. 

Kwakkel hoopt dat er zo snel mogelijk een nieuwe hoofdtrainer wordt vastgelegd. “Alsjeblieft, doe maar. Ik ben hier niet op voorbereid, maar ik laat de jongens niet vallen.”

Gerard Meijeringh