Foto Tennekes

Vervroegde winterstop komt als geroepen voor verliezend DOS Kampen

KAMPEN - Vooraf was er hoop bij DOS dat het de goede thuiswedstrijd tegen Bennekom (3-0 winst) kon evenaren of benaderen, maar dat zat er zaterdag geen moment in. De ploeg verloor met 0-2 van DOS ’37. De bezoekers uit Vriezenveen waren eigenlijk niet veel beter, maar werden door persoonlijke fouten van de thuisploeg in het zadel geholpen.

Ook zaterdag kwam duidelijk aan het licht dat het huidige DOS tekort komt. Dat heeft alles te maken met de vele blessures. Zonder belangrijke spelers als Twan Knul, Allan Bakker en Jochem van Putten heeft DOS een aardig jasje uitgedaan. De jonge vervangers kunnen dit niet opvangen. Daarom zijn de DOS-trainers Henk de Velde en Marcel Post er zeker niet rouwig om dat de KNVB naar alle waarschijnlijk binnenkort kiest voor een vervroegde winterstop door de coronamaatregelen. Wel voetballen en niet trainen? “Dat gaan we met DOS zeker niet doen”, was De Velde zaterdag stellig. “Het is voor ons goed als de competitie wordt stilgelegd. Dan kunnen we de boel repareren en kunnen de pijntjes genezen.”

Zonder Knul, Bakker en Van Putten was DOS voorin machteloos. DOS trad aan in een 5-3-2-opstelling. Post en De Velde wilden tegen DOS ’37 niet op achterstand komen, want zij weten dat het dan lastig voetballen is tegen de ploeg uit Vriezenveen. Ook DOS ’37 speelde 5-3-2. Dat kwam de attractiviteit niet ten goede en dat is nog zacht uitgedrukt. Lange tijd was er nauwelijks iets te beleven. Bovendien was de uitvoering ondermaats. Beide ploegen maakten een matige indruk en vermeden risico’s.

Toch kreeg DOS in de 10e minuut een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Na een terugspeelbal kreeg DOS een vrije trap ver in de zestien. De uitvoering was echter ondermaats. Uiteindelijk leidde de situatie indirect nog wel tot een schietkans, maar Ruben Meijer schoot over.

Daarna kabbelde de wedstrijd voort. In het laatste kwartier werd DOS ’37 steeds dreigender. In de 33ste minuut tikte DOS-goalie Kevin Dijkstra een goede kopbal van Ronald te Morsche over de lat. Een minuut later raakten de bezoekers de paal. In de 37ste minuut had Matthijs de Blok DOS op voorsprong kunnen brengen, maar hij werd net gestuit. Vijf minuten later was het raak aan de andere kant. Koen Nijkamp kreeg even teveel ruimte en schoot fraai raak.

Enkele minuten later liep DOS op knullige wijze tegen een grotere achterstand aan. Bij een diepe bal was er een misverstand tussen doelman Dijkstra en Martijn Barneveld. Dijkstra kwam onnodig uit zijn doel. Vervolgens bleven beide spelers staan, waarna Menno Kamphuis profiteerde. Het zorgde ervoor dat DOS met een enorme kater de kleedkamer opzocht. Zoals veel vaker dit seizoen liep de ploeg vlak voor de rust tegen onnodige tegentreffers en plaatste het zichzelf in een onmogelijke positie.

Direct na rust kwam Allan Bakker binnen de lijnen. In de 69ste minuut kwamen Twan Knul en Mitchel Hooisma. Bakker en Knul konden hun stempel niet drukken op het spel van DOS. Beide spelers missen ritme en vorm. Hooisma zorgde met zijn snelheid nog wel voor wat dreiging, maar daar eigenlijk ook alles mee gezegd. Geen moment kwam de voorsprong van DOS ’37 in gevaar. De gasten verzuimden zelfs om ook na rust toe te slaan.

“Dit was misschien wel onze slechtste wedstrijd van het seizoen. In de eerste helft is er weinig aan de hand, maar in enkele minuten geef je alles weg door persoonlijke fouten. Daarna hebben we geen kans meer gehad. De keeper van DOS ’37 heeft geen bal gehad. Aan de voorkant hebben we veel te weinig gecreëerd. Dan moet je geduldig op de nul kunnen spelen. Dat is ook een kwaliteit, maar dat lukt ons niet”, aldus De Velde, die vond dat DOS zich ook teveel liet aftroeven in de duels. “De spelers van DOS ’37 gingen de duels in om te winnen. Wij vroegen steeds om vrije ballen, maar je moet erin kleunen. Die beleving brachten zij wel.”

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 22 uur geleden
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21